Kontroloři ukládají první pokuty za hrací automaty. Soudy už řeší 25 kauz

Kontroloři začali ukládat vysoké pokuty za provozování zakázaných výherních přístrojů. Některé hříšníky dokonce posílají před soud. Při zátazích spolupracují celníci, obce a zástupci ministerstva financí. Právě tyto tři složky budou od příštího roku naostro postihovat hazard na přístrojích v rámci takzvané Hazardní kobry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chomutovští strážnici našli při kontrole heren 14 kvízomatů

Chomutovští strážnici našli při kontrole heren 14 kvízomatů | Foto: Jan Beneš

Ministerstvo financí v pondělí vydalo zprávu, ve které popisuje zásah v baru v Praze Libuši. V restauraci byla oddělená část a zaštiťovala se jako zájmový spolek. Vstoupit tam mohli pouze registrovaní členové. Právě v ní kontroloři ministerstva financí, celníci a zástupci městské části našli nelegální výherní hrací přístroje.

Provozovatel tam navíc kontrolu nechtěl pustit. Už za to si vykoledoval až půlmilionovou pokutu. Za provozování přístrojů mu hrozí další, ve výši od 100 tisíc korun až do 10 milionů, a také propadnutí věci, zákaz činnosti i odnětí svobody.

Vyšší tresty za sítě automatů

Vyšší částky a tresty se týkají provozovatelů sítí automatů. „V případě provozovatelů celé sítě kvízomatů jsou ukládány pokuty do 10 milionů korun. Celkem už bylo uloženo šest pokut, v souhrnu zhruba za 35 milionů,“ popsal náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

O tom, že se herny budou maskovat jako soukromé kluby nebo zájmové spolky, se spekulovalo už dřív. „Nejedná se o žádné obcházení zákona, že by někdo našel nějakou skulinu. Jedná se o úplně normální kriminální aktivitu,“ upozornil Ondřej Závodský.

„Jestliže někdo provozuje hazard, nějaké přístroje, tak to vyžaduje samozřejmě povolení buď příslušné obce, nebo ministerstva financí. V daném případě se tak neděje, to znamená, že se jedná o normální organizovaný zločin,“ dodal.

Podle informací ministerstva financí se neoprávněným provozováním výherních hracích automatů už zabývají soudy, a to ve 25 kauzách. Kontroly budou častější hlavně od příštího roku, kdy začne naplno fungovat takzvaná Hazardní kobra.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme