Kraje dostanou příští rok poprvé peníze od státu na opravy silnic

Zástupci krajů se dnes dohodli s ministrem dopravy za hnutí ANO Antonínem Prachařem, že dostanou příští rok přidáno několik miliard korun na opravy krajských silnic a mostů. Mimo to by regiony měly získat víc peněz z evropských fondů na modernizaci vozového parku železniční dopravy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výmoly na silnici nedaleko Roudnice nad Labem.

Výmoly na silnici nedaleko Roudnice nad Labem. | Foto: Filip Jandourek

Předseda Asociace krajů Michal Hašek z ČSSD označil dnešní jednání za průlom v komunikaci se státem. Podobně optimistický je poslanec a hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD).

„Já jsem absolvoval s pěti vládami jednání o dopravní infrastruktuře a tohle bylo první jednání, kdy jsme hledali cestu, jak se domluvit. Žádali jsme jako kraje deset miliard z nevyčerpaného Operačního programu Doprava, které bychom byli schopni vyčerpat, bohužel se to nikdy nepodařilo,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kraje dostanou příští rok peníze od státu na opravy silnic O výsledcích jednání informoval hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek

Podle ministra dopravy Antonína Prachaře kraje dostanou několik miliard korun, které půjdou využít na opravy krajské infrastruktury již v příštím roce. Do poloviny listopadu má vzniknout metodika, podle níž ministerstvo peníze krajům přidělí.

„Předpokládá se, že bude úprava některých tarifů, že by byly přesuny z nevyčerpaných peněz, a zazněla tam částka dvě miliardy korun jako orientační. Bylo řečeno jednoznačně, že nemůže počítat s desítkami (miliard), takže my jsme řekli, že jednotky jsou nula až devět,“ doplnil Běhounek.

Hejtmani podle něj žádají i systémové kroky, které mají zajistit financování oprav krajských silnic i poté, co skončí přísun peněz z evropských fondů.

„Do budoucna bude nezbytně nutné hledat cesty tak, aby se silnice opravily buď částí třeba spotřební daně, nebo změnou rozpočtového určení daní, jak pan místopředseda vlády a ministr financí Babiš před časem krajům slíbil,“ podotkl hejtman kraje Vysočina.

Veronika Sedláčková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme