Kromě horníků si na Ostravsku začali hledat novou práci i někteří dělníci z Vítkovic

Dceřiná firma strojírenských Vítkovic dnes odtajnila své dluhy. Vítkovice Power Engineering mají závazky přesahující dvě miliardy. Po splatnosti jsou faktury za půl miliardy korun. Společnost na sebe sama podala návrh na insolvenci. Má přes sedm set věřitelů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Shora skýtá Bolt Tower jedinečný výhled na Dolní oblast Vítkovice

Shora skýtá Bolt Tower jedinečný výhled na Dolní oblast Vítkovice | Foto: Naďa Čvančarová

Pro zadluženou společnost Vítkovice Power Engineering pracuje přes 1000 lidí. Hlavně starší zaměstnanci mají strach, že si jinde místo nenajdou.

„Jdeme ke dnu, není do čeho píchnout – materiál není, nic není, zakázky nejsou,“ popisuje situaci podniku 54letý Milan. Ve Vítkovicích dělá od vyučení a bojí se, že do důchodu tady nevydrží.

Pavel má třicetiletou praxi, dělá rýsovače a pád firmy ho ani moc nepřekvapil. „Když budete vyrábět chleba a nikdo ho nebude kupovat, tak to zkrátka nejde. Když není odbyt, tak to musí jít dolů.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Kromě horníků si na Ostravsku začali hledat novou práci i někteří dělníci z Vítkovic. Natáčela s nimi redaktorka Andrea Čánová

Tento muž má na trhu práce co nabídnout. Když se dozvěděl, že firma na sebe sama podala návrh na insolvenci, už začal shánět práci jinde.

„Právě mi volali, že mají o mě zájem na dalším místě. Takže jestli to tady zítra neskončí, tak já tady skončím za 14 dní a půjdu někam jinam. Takže mně je to jedno,“ dodává.

Nejvíce optimisticky působí před branami továrny 27letý Mirek. „Já myslím, že to špatně nedopadne, protože taková továrna nemůže jenom tak padnout. To nejde. Zase to někdo koupí a třeba bude lépe. Já jsem mladý, daleko hůř jsou na tom ti, kterým je 56.“

O úpadku rozhodne soud

Předseda odborové organizace KOVO Jaroslav Souček potvrdil, že vítkovičtí odboráři se už připravují i na krizové scénáře.

„Připravují se podklady pro zaměstnance, jakým způsobem se mají zachovat, jak žádat o pomoc stát, a případně jak následně s firmou ukončit pracovní poměr,“ říká odborový předák.

Soud teď bude rozhodovat, jestli jsou Vítkovice Power Engeneering v úpadku. Teprve pak budou věřitelé hlasovat o navrhované reorganizaci.

Andrea Brtníková, Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme