Kůrovec a sucho připravují Lesy České republiky o miliardové zisky

Státní podnik Lesy České republiky letos vydělává méně než loni. Ke konci července měl hrubý zisk o jednu a čtvrt miliardy korun menší než za stejné období před rokem. Hlavním viníkem je příroda. Loňská sucha a také různí škůdci oslabili mnoho stromů. Nejen kůrovec, ale také třeba houby, které napadají kořeny stromů. Proto podnik letos kácí a prodává méně kvalitní - a proto levnější dříví. Tento rok musel vytěžit čtyřikrát více dřeva napadeného kůrovcem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šumava, kůrovec, les, Národní park

Šumava, kůrovec, les, Národní park | Foto: Jitka Cibulová Vokatá | Zdroj: Český rozhlas

„Dříví je méně kvalitní, protože probíhá významně více - o víc než milion kubíků - nahodilých těžeb," vysvětlil Daniel Szórád, generální ředitel Lesů ČR. K tomu se podle ředitele Szóráda přidává převis nabídky dřeva na trhu nad poptávkou, což také tlačí ceny dolů.

Nicméně podnik by měl konečný hospodářský výsledek letos udržet na plánované výši a do státního rozpočtu odvede 5 miliard a 600 milionů korun. Podniku patří přibližně polovina lesů v České republice.

Jak zvládnout kůrovcovou kalamitu?

Letos podnik vytěžil přes milion metrů krychlových dřeva napadeného kůrovcem. To je přibližně čtyřikrát více než loni. Lesníci doufají, že letošní počasí přispěje k tomu, že se lýkožrout stihne rojit jen dvakrát do roka, zatímco loni to bylo třikrát.

Lesáci letos rozvěsili 340 tisíc lapáků a přes 40 tisíc lapačů. Do letošních obranných opatření proti kůrovci podnik investoval přes 90 milionů korun.

Cena dřeva

Ministerstvo zemědělství chce do roku 2030 snížit vývoz surového dříví na polovinu. Podle posledních údajů se ho ročně vyváží téměř 7 milionu metrů krychlových. Vývoz dřeva do zahraničí, kde se za ně platí více, nyní totiž negativně ovlivňuje cenu na tuzemském trhu.

Na podporu vnitřního trhu bude motivovat vznik nových zpracovatelských kapacit. Například pil. Program představí v říjnu, ale náměstek ministra Patrik Mlynář naznačil, že půjde o surovinovou podporu. A připomněl už běžící dotace.

„V rámci programu rozvoje venkova se snažíme zpracovatelské průmysly podpořit. Ale máme i nové programy, a to je podpůrný Garanční rolnický a lesnický fond, který spustil nové programy týkající se nákupů technologií a techniky pro zpracování dřeva,“ upřesnil náměstek ministra zemědělství Patrik Mlynář.

Součástí podpory jsou třeba i výhodné úvěry pro investory.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme