Kvůli posílení dolaru se čeká zdražení elektroniky, hlavně telefonů a notebooků

Část elektroniky čeká kvůli posílení dolaru vůči koruně v dalších týdnech zdražení, které podle obchodníků může dosáhnout 10 až 15 procent. Ekonomové očekávají růst cen okolo pěti procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Část elektroniky čeká kvůli posílení dolaru vůči koruně v dalších týdnech zdražení

Část elektroniky čeká kvůli posílení dolaru vůči koruně v dalších týdnech zdražení | Zdroj: Reuters

Podle znalců se jako první zvednou ceny mobilních telefonů a notebooků.

„Jedná se o zboží, které se často nakupuje v zahraničí v dolarech. Respektive součástky, ze kterých jsou tyto přístroje smontovány, jsou ve světě většinou prodávány za dolary. Proto se jakákoliv změna kurzu, ať již koruny, nebo jakýchkoliv měn vůči dolaru promítnou do ceny tohoto zboží poměrně rychle. Tyto dodávky jsou v řádu dnů nebo týdnů,“ vysvětluje David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu kurzu dolaru na ceny elektroniky mluvil David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte

Podle Marka můžeme počítat se změnami cen v řádu jednotek procent:

„Nemyslím si, že by se mělo jednat o nějaké drama, že by elektronika nebo výpočetní technika měla zdražit o čtvrtinu, či o polovinu. To určitě ne. Myslím si, že se můžeme pohybovat řádově okolo pěti procent.“

Dražší dolar má vliv nejen na turisty, kteří si ve Spojených státech a dalších zemích, kde se dolarem platí, koupí za své korunové úspory méně peněz, ale i na ceny pohonných hmot v tuzemsku.

Naštěstí pro motoristy je vliv padajících cen ropy výraznější, než propad kurzu koruny vůči dolaru. Slabší koruna tak pouze zbrzdí zlevňování pohonných hmot v Česku.

Slabší kurz koruny má ale i pozitivní vliv, a to pro exportéry. „Je to něco, co vylepšuje konkurenceschopnost českých vývozců. Nicméně česká ekonomika je zaměřená na vývoz zejména do zemí eurozóny, kde se platí eurem. Tudíž tento vliv nebude zase tak výrazný,“ krotí optimismus Marek.

Kurz euro / americký dolar | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme