Last minute zájezdy jsou letos dražší. S nabídkou zahýbala i situace v Tunisku

Najít si dovolenou na poslední chvíli za dobrou cenu dá letos Čechům zabrat. Takzvané last minute dovolené oproti loňskému roku podražily až o sedm procent. Podle Asociace cestovních kanceláří za vyšší ceny můžou intervence České národní banky, ale i bezpečnostní situace v dlouhodobě nejlevnější destinaci, tedy Tunisku. Letos si tuto zemi pro svou dovolenou vybralo o třetinu Čechů míň.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Pixabay

„Hledáme s přítelkyní last minute a díváme se hlavně na internet. Máme pocit, že ty ceny hodně vzrostly oproti loňsku a předloňsku, a to hlavně v té destinaci, kam se díváme, tedy v Calabrii,“ popsal jeden ze zájemců o dovolenou na poslední chvíli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zájezdy na poslední chvíli jsou letos o sedm procent dražší. Za vyšší ceny vyšší ceny můžou i intervence České národní banky

Někteří lidé jsou teprve na začátku cesty ke své letošní dovolené, už teď ale ví, že vybrat ji bude těžší než loni a navíc za ni i víc zaplatí, a to až o tisíc korun na osobu.

Hlavním důvodem je bezpečnostní situace v Tunisku. Češi se tam kvůli teroristickému útoku letos v červnu bojí jezdit, a tak hledají méně riziková místa.

„My jsme loni prodali do Tuniska celých devět procent zájezdů a letos, teď v srpnu, to bylo čtyři a půl procenta a těch pět procentních bodů se právě přesunulo do jiných zemí, jako je hlavně Řecko, Bulharsko a Chorvatsko,“ potvrdil mluvčí portálu Invia Michal Tůma.

Jenže třeba za dovolenou v zemi, která bojuje s bankrotem, tedy Řecko, si musí lidé připlatit, a to až o 1200 korun na osobu víc než loni. I přesto tam ale odlétlo přes 330 tisíc Čechů.

Vyšší ceny zájezdu od letošní dovolené neodradily ani 30letou Michalu s rodinou. Přímo z řeckého Zakyntosu popsala, že najít ten ideální zájezd bylo těžké.

„Dovolenou na last minute jsme vybírali asi tak týden, největším problémem bylo, aby naše dovolená odpovídala všem našim požadavkům. Vzhledem k tomu, že máme malé děti, preferovali jsme, aby byl let v rozumnou dobu,“ uvedla.

V průměru lidé za 12 dní u moře v Řecku v tříhvězdičkovém hotelu s all inclusive zaplatí necelých 17 tisíc korun.

Intervence ČNB

Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří ale ceny zájezdů na poslední chvíli zvedla i intervence České národní banky.

„Kdyby Česká národní banka tak brutálně a nelogicky nezasáhla proti kurzu, tak by všichni mohli mít svou dovolenou levněji, cca o sedm procent,“ řekl Papež.

I tak se na svůj letošní odpočinek vydalo, podle údajů Asociace cestovních kanceláří, dva miliony Čechů. Zkracuje se ale doba, na kterou do ciziny lidé odjíždějí.

„Trend zkracování doby dovolené pokračuje a letošní nejoblíbenější dovolená je na sedm nocí, před třemi lety to bylo deset nocí a před nějakými pěti šesti lety to bylo 14 nocí,“ doplnil Jan Papež.

Ceny budou klesat

Pro cestovatele, kteří se na svou letošní cestu k moři ještě chystají, ale mají cestovní kanceláře dobrou zprávu. S koncem srpna skončí i hlavní turistická sezona a ceny zájezdů by měly mírně klesnout.

„Očekáváme, že se od 1. září, kdy začne školní výuka, sníží zájem o zájezdy hlavně rodin s dětmi a zvýší se zájem párů. Termíny v říjnu jsou považovány za nižší turistickou sezonu a tomu pak i odpovídají ceny,“ vysvětlila výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

V průměru Češi na dovolené utratí necelých 11 tisíc korun. Zatímco loni se k levnějším zemím řadilo ještě Turecko, letos tam lidé z peněženek vytáhnou o 12 procent víc, a to hlavně kvůli vysoké lokální inflaci ve spojení se silnou domácí měnou. Hlouběji budou mít turisté do peněženky také v Tunisku a Egyptě.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme