Letní tábory zdražily až o stovky korun, i tak už jsou některé vyprodané

Se začátkem prázdnin startuje i sezona letních táborů. Někteří pořadatelé už teď mají plno. Přesto je ale v nabídce stále dostatek míst – hlavně v takzvaných příměstských táborech. Letos ale rodiče musí počítat s vyšší cenou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letní tábor

Letní tábor | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas

Někteří pořadatelé zdražili řádově o stokoruny. Třeba týdenní tábor tak vyjde zhruba na 2 až 3 tisíce korun. Pokud tábor pořádá oddíl, kam dítě chodí celoročně, zaplatí rodiče jen polovinu.

Tisíc korun na týden stojí třeba skautské tábory. „Je to zejména proto, že na táboře působí skautští dobrovolníci bez nároku na honorář. Zájem o skautské tábory je letos ještě větší než loni – vypraví se na ně 27 tisíc dětí, což je o 4 tisíce více než loni,“ říká mluvčí Junáka Jitka Taussiková.

Zatímco většina instruktorů a vedoucích pracuje zdarma bez nároku na odměnu, u komerčních táborů jsou výplaty běžné. Podle aktuální nabídky některých pracovních portálů vynese třeba týdenní brigáda na pozici zdravotníka v průměru 5 tisíc korun. Kuchař si zase za 12 dní vydělá až 12 tisíc korun.

Příměstské tábory i za 150 na den

Oblíbené jsou také příměstské tábory. Jejich ceny se v jednotlivých městech liší – zatímco třeba v Praze stojí jeden den v průměru kolem 300 korun, v Plzni je to polovina. V některých případech rodiče můžou zažádat o finanční příspěvek.

„Jelikož se nám podařilo podepsat smlouvu s městem o dotaci, tak děti, které jsou ještě školkové nebo které chodí do 1. třídy základní školy, mají možnost dostat od města příspěvek 100 korun na den,“ potvrzuje vedoucí tábora v Jablonci nad Nisou Radim Štryncl.

Příspěvky na dětské tábory dávají i některé zdravotní pojišťovny, a to až 500 korun. Penězi přispívají také někteří zaměstnavatelé nebo odborové svazy. Obvykle stačí, když je alespoň jeden z rodičů jejich členem.

Výběr z 500 táborů

Po celé republice se letos koná více než 500 táborů, nejvíc v severních Čechách. Přestože prázdniny teprve začínají, některé tábory mají už teď vyprodáno. I tak je ale stále z čeho vybírat – kromě skautských táborů jsou v nabídce i matematické, kouzelnické nebo třeba modelingové tábory.

Stále větší zájem je i o zahraniční tábory, které se většinou konají u moře. Třeba devítidenní pobyt v Itálii vyjde na deset tisíc korun.

mka, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme