Letošní ročník bude dobrý, říká prezident Svazu vinařů Nyitray

Vinaři začali sklízet letošní úrodu hroznů. Na poslední chvíli ji po dlouhých vedrech zachránil déšť. Oproti předchozím rokům v bobulích rychleji ubývá kyselin a zároveň méně roste obsah cukru. Prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray odhaduje letošní ročník jako dobrý. Zároveň varuje před pokoutným prodejem burčáku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vinobraní, sklizeň vína (ilustrační foto)

Vinobraní, sklizeň vína (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Jaký bude letošní ročník, co se týče chuti? Jak se v ní promítne letošní sucho a vedro?

Včera jsem navštívil dvoje vinobraní, v Mikulově a v Uherském Hradišti. Měl jsem možnost ochutnat tam první burčáky přímo od vinařů a myslím si, že co se týče chuti, strach mít určitě nemusíme.

Přehrát

00:00 / 00:00

O letošní úrodě i kvalitě vína, stejně jako o kvalitním burčáku mluvil prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray

Když jsem mluvil s našimi členy Svazu vinařů, potvrdili mi, že z prvotního strachu jsou teď v docela dobrém optimismu. Hrozny jsou vyzrálé, mají dostatečné množství aromatických látek a máme za to, že ročník bude nakonec dobrý.

Zajíci se nicméně sčítají až po lovu. Vinobraní začalo začátkem minulého týdne. Budeme to tedy hodnotit až koncem října, do té doby se může stát cokoliv.

V bobulích rychleji ubývá kyselin a zároveň méně roste obsah cukru. Co to znamená z hlediska zpracování?

Znamená to, že vinař, vinohradník musí přesně určit, ve kterou dobu se budou hrozny sbírat. Jde o to, jakým způsobem plánoval, jaké víno vyrobí. Jestli v přívlastkové kategorii, tedy pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí a podobně, nebo se bude věnovat vínům lehčím, svěžejším, jakostním nebo kabinetním. Teď je to na umění jak sklepmistra, tak vinohradníka, aby hrozno posbírali v pravý čas.

Když by bylo kyselin málo, dnes už celá Evropa má povolené eventuální dokyselování kyselinou vinnou, žádnou chemií. Takže si myslím, že ta vína budou moc hezká.

Jakým odrůdám svědčí dosavadní vývoj co se týče výnosu?

Co do výnosu spíše pozdnějším odrůdám, jako je ryzlink vlašský, ryzlink rýnský, které se budou sbírat asi až koncem září a začátkem října.

V těchto dnech je čas i pro oblíbený burčák. Na co by si měli lidé dávat pozor, aby nekoupili levnou náhražku?

Lidé by se měli hlavně řídit rozumem. Nakupovat to tam, kde se dá předpokládat, že bude burčák kvalitně ošetřen, bude z kvalitního moštu. Tedy přímo u vinaře. Teď jsou různá vinobraní a pro ten jednorázový zážitek je nejlepší koupit si to přímo tam, nebo u vinaře či v zavedených vinotékách, které burčáku věnují náležitou péči.

Tibor Nyitray, vinař | Foto: Vinařství Sonberk

Rozhodně bych nekupoval takové ty hnědé věci, které se prodávají u cest. Už ta samotná barva svědčí o tom, že to není úplně správně.

Správný pravý burčák se pozná docela těžko, protože jde o krátké stádium, kdy se překlopuje objem cukru. Kdy ho kvasinky snědí už tolik, že se víno dává takzvaně do sucha. Tedy obsah cukru ubývá. Určitě bych se věnoval burčáku, který je již na první pohled lákavý. Tedy má světle zelenkavou nebo medově žlutou barvu, neplavou v něm kousky různých zbytků, je vyroben z odkaleného moštu, je lahodný, neměl by zapáchat po kvasinkách.

Vinobraní, sklizeň vína (ilustrační foto) | Foto: Reuters

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme