Letušky a stevardi ČSA zvažují stávkovou pohotovost

Zaměstnanci Českých aerolinií na schůzi s odbory rozhodují, jestli vyhlásí stávkovou pohotovost. Vedení společnosti totiž odmítlo kompromisní návrh kolektivní smlouvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto)

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Kolektivní vyjednávání v Českých aeroliniích trvá od loňského podzimu. V únoru prosadilo vedení firmy výrazné snížení platů pilotů i letušek, a to v průměru až o 40 procent. Odbory se ale postavily proti.

Novou kolektivní smlouvu proto následně vypracoval zprostředkovatel jmenovaný ministerstvem práce a sociálních věcí. Jeho návrh měl pilotům i letuškám navýšit plat o několik tisíc korun díky zvýšené sazbě za odlétané hodiny. Jenže vedení podniku návrh odmítlo.

Podle mluvčího aerolinek Daniela Šabíka je návrh v rozporu s restrukturalizačním plánem ČSA, nezohledňuje podmínky na tuzemském trhu letecké dopravy a jeho přijetí by ve srovnání se současným stavem představovalo pro ČSA neúnosné zatížení.

Aerolinky proto vypracovaly nový návrh, který je ale podle odborů pro zaměstnance nevýhodný. Namísto navýšení platu o tisíce korun by šlo jen o stokoruny. O jeho přijetí teď Odborová organizace posádek letadel jedná se zaměstnanci.

„My zaměstnance seznámíme jak s návrhem zprostředkovatele, tak s tím protinávrhem vedení ČSA a je samozřejmě na nich, jak se k tomu postaví. Pokud budou chtít, abych podepsala kolektivní smlouvu v tom znění, jaké navrhuje ČSA, tak ji podepíšu. Pokud si odhlasují cokoliv jiného, tak samozřejmě jsme připraveni vyhlásit stávkovou pohotovost,“ řekla předsedkyně odborové organizace Petra Posová.

Případná stávková pohotovost letušek a stevardů by ale podle mluvčího společnosti neměla mít vliv na cestující. Všechny lety by tedy měly být vypraveny podle platného letového řádu.

České aerolinie v roce 2013 prodělaly skoro miliardu korun. Loni proto dopravce oznámil výrazné snížení platů a masivní propouštění desítek svých zaměstnanců - od letušek, stevardů a pilotů až po administrativní pracovníky.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme