Lidé často podléhají marketingovým tlakům, snadno se dostanou do dluhové pasti

Jaro je obdobím, kdy si lidé více půjčují. Podle zkušeností bank a úvěrových společností je zájem o půjčky srovnatelný s předvánočním časem. Proto se teď objevuje stále více reklam, které nabízejí, až vnucují úvěr. Kdo podlehne marketingovému tlaku, se ale může snadno dostat do dluhové pasti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padesátikoruny

Padesátikoruny | Foto: Tomáš Adamec

„No, jenže potom to ty idioti chtěli splácet. Chápeš to? Jenže nejsem pako. Aha, takže jsem googlila a našla jsem si další půjčku, která je úplně meganejvíc, ze všech nejvýhodnější, a vzala jsem si padesát,“ popisuje hlavní hrdinka v osvětové kampani proti zadlužování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na co si dát pozor, když si berete půjčku, zjišťovala redaktorka Jitka Hanžlová

Scénky měly varovat lidi před rizikovými úvěry a upozornit na nejčastější chyby při sjednávání půjček. Jenže v praxi se zatím kampaň příliš neosvědčila. Lidé naopak uvažují jako hrdinka kampaně a pak se diví, jak vysoké částky musí splácet.

Podle ředitele poradny při finanční tísni Davida Šmejkala si přitom často sami ani neuvědomují, proč se do dluhové pasti dostali.

„Celá polovina dlužníků ten důvod není schopna přesně popsat. Nemají přehled o svých příjmech, nemají přehled o svých výdajích, výsledkem potom je špatné rozhodnutí o novém úvěru, kdy splátka nového úvěru se vůbec nemusí do rodinného rozpočtu vejít,“ vysvětluje
Šmejkal.

Jak neprodělat na převádění úvěrů

„Při převádění úvěru bych si dával pozor, jestli z ukončení jedné smlouvy o úvěru z toho náhodou nemůžou pro mě plynout nějaké sankce. Protože opravdu můžu mít uzavřený produkt, kde v případě předčasné výpovědi daného produktu, jsem pod sankcí. A bohužel, pokud už jednou v rámci obchodních podmínek nějakou sankci podepíšu, může se mi přesun k jiné bance prodražit,“ radí výkonný ředitel společnosti Chytryhonza.cz Jiří Paták.

Zájemce o půjčku by si také měl dát pozor na to, jestli je možné úvěr splatit předčasně. Taková možnost by měla být součástí smlouvy. Stejně jako informace o celkové ceně půjčky a o případných sankcích za opožděnou splátku.

Předčasné splátky

Poslední dobou se objevují reklamy, které nabízejí vrácení části splátek. To ale nemusí být vůbec výhodné.

„Zpravidla část vracených splátek přichází až úplně na konci, kdy člověk dodrží celý splátkový kalendář, takže vlastně nesmí provést žádnou mimořádnou splátku. To je velice častá podmínka,“ vysvětluje ředitel úvěrových produktů Equa bank Ondřej Hák.

Při předčasném zaplacení se splátky nevrací. Pak může takový úvěr vyjít dráž než jiné druhy půjček. Zákazníci bank a úvěrových společností mají právo požadovat před uzavřením smlouvy základní srozumitelné informace. Mohou odstoupit od úvěrové smlouvy do 14 kalendářních dní od jejího podpisu. A to bez uvedení důvodů. A mají právo splatit úvěr dříve, ovšem musí přitom doplatit ušlý zisk.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme