Lízal: Kvůli solární elektřině raději riskovat arbitráže

Pro stát by bylo výhodnější nedodržet závazek a nezaplatit vysoké garantované ceny elektřiny ze solárních elektráren. V pořadu Dvacet minut Radiožornálu to řekl člen Národní ekonomické rady vlády Lubomír Lízal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Podle něj by to tak mělo být i přes to, že by tím Česko riskovalo mezinárodní arbitráže:

Přehrát

00:00 / 00:00

Člen Národní ekonomické rady vlády Lubomír Lízal

„Pokud přijmeme jiná řešení, to znamená, že buď to zaplatí v konečném součtu nakonec odběratelé - a je jedno jakým způsobem, zda s přispěním státu, pak to stát určitě vybere jinde, na daních - nebo zvolí i trošku jinou metodu, tak nakonec to vždy zaplatí konečný uživatel.“

„V okamžiku, kdy jdeme do arbitráže, tak co se nám může stát? Při nejhorším ji prohrajeme – a zase to zaplatí koncový uživatel. A přitom tam máme možnost, že arbitráž vyhrajeme a nebudeme platit,“ uvedl Lízal.

Dvacet minut
Rozhovor s hlavním aktérem významné události uplynulých hodin vysílá Radiožurnál od pondělí do pátku od 17.00 (před večerními Ozvěnami dne) a v repríze po Stalo se dnes ve 21.30 hodin. Štěpánka Čechová a Martin Veselovský si zvou osobnosti politiky, ale i vědy, kultury či sportu.

Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme