Manažery roku 2014 jsou Beneš z ČEZu a Petrofová ze společnosti Petrof

Vítězem letošního ročníku soutěže Manažer roku se stal generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš. Mezi ženami zvítězila Zuzana Ceralová Petrofová, která vede společnost Petrof. Ocenění převzali na pražském Žofíně za účasti prezidenta republiky Miloše Zemana.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Manažerem roku 2014 se stal generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš, manažerkou roku ředitelka společnosti Petrof Zuzana Ceralová Petrofová

Manažerem roku 2014 se stal generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš, manažerkou roku ředitelka společnosti Petrof Zuzana Ceralová Petrofová | Zdroj: ČTK

Čisté zisky společnosti ČEZ sice v posledních letech klesají, loni se meziročně propadly o třetinu na zhruba 22 miliard korun, firma ale stále patří mezi nejméně zadlužené energetické podniky v Evropě.

Pro celkové hospodaření ČEZu bude i letos podle Beneše rozhodující vývoj cen elektřiny na burze.

„Plánujeme na několik let dopředu. Podnikatelský plán je pětiletý, takže já umím zhruba odhadnout, jak se firma bude v číslech vyvíjet. Je pravda, že cena elektřiny klesla proti rokům 2008, 2009 na třetinu, takže výnosy ČEZu, tržby klesly. My jsme na to museli výrazně reagovat škrty v nákladech a větší efektivitou všech činností, které děláme,“ řekl Beneš.

Soutěž Manažer roku byla založena v roce 1993 jako počátek tradice hodnocení významných reprezentantů managementu v ČR. Je prezentací moderních metod firemního řízení, jejich vývoje a trendu. Umožňuje ocenit osobnosti managementu, prezentovat jejich výsledky veřejnosti a poukázat na jejich úlohu v rozvoji české ekonomiky.

Nejlepší manažerkou loňského roku je podle porotců Zuzana Ceralová Petrofová, ředitelka společnosti Petrof. Ocenili tak dobrý zvuk jména tradiční rodinné značky ve světě.

Firma patří mezi největší evropské výrobce klavírů. V minulosti ale měla ekonomické problémy. Oživit rodinný byznys nebylo podle Ceralové Petrofové vůbec jednoduché.

„V roce 2004, kdy jsme byli jako společnost téměř před krachem, jsem se přihlásila k tomu, že chci za rodinu vést náš rodinný podnik a začala jsem s bankami domlouvat restrukturalizační plán oddlužení. To byla asi největší výzva. A ten se podařil,“ přiblížila Ceralová Petrofová.

Porotci vybírali ze 77 finalistů

Porotci hodnotili nejenom manažerské schopnosti, ale i celkový vývoj firmy na trhu.

„O letošním vítězi, ať už manažerovi nebo manažerce roku, rozhodl jejich výborný ekonomický vývoj za poslední tři roky a samozřejmě jejich manažerský přínos těm firmám,“ vysvětlil prezident Svazu průmyslu Jaroslav Hanák a dodal:

„Jsme jediná soutěž v zemi, která je dost nekompromisní a tvrdá v hodnotitelských pravidlech. Hodnotil se i ekonomický vývoj firmy, čili její dynamika.“

Vyhlášení soutěže Manažer roku sledoval i prezident Miloš Zeman | Foto: ČTK

Titulem vynikající manažer střední firmy byla také oceněna Zuzana Ceralová Petrofová. Vynikajícím manažerem malé firmy se stala Helena Štáchová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka.

Titul Mladý manažerský talent získala Monika Šimánková ze společnosti Hestego, která se zabývá zpracováním plechu a výrobou ochranných krytů na stroje. Do Síně slávy byl uveden Zdeněk Souček.

Dvaadvacátý ročník soutěže pořádaly Svaz průmyslu a dopravy, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a Česká manažerská asociace.

Kdo jsou letošní finalisté soutěže Manažer roku | Foto: Česká manažerská asociace

Jan Beneš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme