Mezi mladými Američany roste zájem o Českou republiku, chtějí tu učit angličtinu

Místo do práce chce stále víc mladých Američanů po absolvování vysoké školy do zahraničí, tedy i do České republiky. Jejich zájem roste o program Fulbrightovy komise, přes který rok učí na středních školách angličtinu. Dřív se jich do programu hlásily desítky, v posledním roce už komise dostala 200 přihlášek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Promoce (ilustrační foto)

Promoce (ilustrační foto) | Foto: robtowne

„Je to určitě super věc na zdokonalení naší angličtiny. I když je Clara z Ameriky, tak je vidět, že strávila nějaký čas v Evropě a její angličtina je pro nás srozumitelná,“ chválí si mladou americkou učitelku devatenáctiletý Jan Severa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezi mladými Američany roste zájem o Českou republiku. Stále víc jich totiž u nás chce učit angličtinu. Vyplývá to ze statistik Fulbrightovy komise, která organizuje roční programy. Proč si Američané vybírají Česko?

Usměvavá Clara Cushing učí na škole a pomáhá učitelům s výukou angličtiny ve všech čtyřech ročnících. Českou republiku si vybrala i kvůli své rodině.

„Část rodiny mého tatínka kdysi emigrovala z Československa. Slyšela jsem hodně příběhů o prababičce a taky jsem od sedmi do dvanácti let žila v Německu, takže sjem se vždy chtěla vrátit do Evropy a vidět ji z trochu jiné stránky.“

Dvaadvacetileté Američanka Clara vystudovala klasická studia a angličtinu na americké univerzitě. Od září učí na zemědělské škole a to i některé odborné předměty v angličtině.

„Je to těžké, protože učím předměty jako veterinářskou angličtinu, životní prostředí nebo výživu. O tom ale nic nevím. Je to pro mě hodně zajímavé, protože se musím sama učit, když přicházím na hodiny,“ usmívá se mladá učitelka.

Ona a dalších 19 Američanů u nás v letošním školním roce učí díky programu Fulbrightovy komise. Právě o Českou republiku je v posledních letech velký zájem. I proto se pro příští rok počet míst zvýší.

V Peci pod Sněžkou se učí lyžovat hendikepovaní. Za týden se to naučí každý, říká vedoucí kurzu

Číst článek

„Oproti drobným desítkám, které měly zájem v předchozích letech, letos o tento náš program, kde budeme moc umístit 30 studentů na české střední školy jako asistenty, mělo zájem 200 amerických studentů, což je skutečně zcela zásadní nárůst počtu,“ popisuje ředitelka Fulbrightovy komise Hana Ripková.

A velký zájem o mladé americké učitele podle ní mají také české střední školy. To potvrzuje i ředitelka střední zemědělské školy v Benešově Ivana Dobešová. Spolupráci s Clarou si pochvaluje. „Považuju za hrozně důležité, aby se děti potkávaly s člověkem, který jim dá šanci slyšet tu správnou intonaci a správné výrazy pro danou situaci.“

Se studenty se navíc Clara nepotkává jen ve škole. „Šla jsem s některými na večeři. Máme navíc i kávový kroužek, takže se potkáváme i jednou týdně v kavárně. Jedna moje studentka mě vzala do Prahy na ochutnávku kávy. A na studenty jsem narazila i ve městě na koncertě,“ dodává mladá dívka z Kalifornie.

Pro příští školní rok vybere Fulbrightova komise 30 Američanů, kteří budou učit na českých školách. A to hlavně v menších městech.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme