Migrace pojištěnců. Lidi mizí hlavně z VZP, nejvíc nových klientů hlásí 'vnitrácká' pojišťovna

Nejvíc pojištěnců přibude od ledna Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra, a to 8682. Přírůstek zaznamená také Česká průmyslová zdravotní pojišťovna a Zaměstnanecká pojišťovna Škoda. Ostatním pojišťovnám klienti ubudou, nejvíce pak Všeobecné zdravotní pojišťovně a to 5619. Vyplývá to z předběžných dat o zářijovém přestupním termínu, které ČTK získala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve stánku našeho partnera, Zdravoní pojišťovna Ministerstva vnitra  ČR, si mohli návštěvníci nechat změřit tuk.

Ve stánku našeho partnera, Zdravoní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR, si mohli návštěvníci nechat změřit tuk. | Foto: Alena Podlucká

Kladnou bilanci mají tři pojišťovny ze sedmi. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV), která je s 1,28 milionu pojištěnců druhou největší v Česku, potvrdila svůj růst. K minulému přestupnímu termínu, který byl před půl rokem, jí přibylo 4065 klientů, nyní více než dvojnásobek.

"Děkujeme všem, kteří se rozhodli k naší pojišťovně přihlásit, a věříme, že budou s našimi službami spokojeni. Potěšující zprávou je, že příchody nových klientů jednoznačně převyšují počty těch, kteří chtějí zkusit štěstí u jiné zdravotní pojišťovny. Zdravotní pojišťovna tak bude mít od ledna více než 1,3 milionu klientů," uvedl v reakci na výsledky ředitel ZPMV David Kostka.

Více než dvě období za sebou roste i Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP), s 1,23 milionu pojištěnců třetí největší na tuzemském trhu, která k lednu získá 5281 klientů. "Důvěra klientů nás těší a zavazuje. Přibývající klienti v posledních letech potvrzují kvalitu našich služeb," reagovala na výsledky mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Nejmenší tuzemská pojišťovna

Podobný trend má i Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZPŠ), které přibude 230 klientů. ZPŠ je ale nejmenší tuzemskou zdravotní pojišťovnou, má zhruba 141.000 pojištěnců.

Oborová zdravotní pojišťovna (OZP) se zhruba 727.000 klientů od ledna přijde o 3472 pojištěnců. U OZP se trend otočil, v minulém přestupním termínu měla přírůstek přes 4200 klientů.

Přechody pojištěnců mezi zdravotními pojišťovnami k 1. lednu 2017:
Všeobecná zdravotní pojišťovna - 5619
Vojenská zdravotní pojišťovna - 3422
Česká průmyslová zdravotní pojišťovna + 5281
Oborová zdravotní pojišťovna - 3472
Zaměstnanecká pojišťovna Škoda + 230
Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra + 8682
Revírní bratrská pokladna - 1680

Největší tuzemské pojišťovně Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) dlouhodobě ubývají pojištěnci, od ledna jí ubude 5619 lidí. "Celková ztráta představuje méně než jedno promile z celkového počtu pojištěnců VZP. Vzhledem k tomu, že ještě před několika lety odcházelo od VZP ročně třeba i 90.000 klientů, jde pro naši společnost o potvrzení příznivého trendu. V dohledné době věříme ve vyrovnané saldo a posléze i v to, že začne více klientů přicházet než odcházet," komentoval ztrátu VZP její mluvčí Oldřich Tichý.

Nejméně dvě období po sobě ztrácí klienty i Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP), v jejíž správní radě před časem propukly spory o vedení pojišťovny. VoZp má asi 706.000 pojištěnců, před šesti měsíci ztratila zhruba 5500, nyní dalších 3422.

Revírní bratrská pokladna (RBP) přijde od ledna o 1680 pojištěnců, v minulém období ztratila asi 800. Celkem sdružuje kolem 430.000 klientů.

Už rok mohou lidé měnit pojišťovnu místo dosavadního jednoho termínu ve dvou, a to vždy k prvnímu dni kalendářního pololetí. Každý pojištěnec ale může přejít k jiné pojišťovně jen jednou do roka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme