Milovníci formule 1 si budou muset za její sledování zaplatit, přechází na placenou TV

Televizní fanoušky závodů formule 1 čeká změna. Vysílání přenosů totiž po osmi letech přejde z nabídky skupiny Nova na placené kanály Sport1 a Sport2. Od příštího roku si tak lidé za sledování jednotlivých velkých cen budou muset zaplatit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Televize

Televize | Foto: Fotobanka Freeimages

Ve světě je zcela běžnou praxí, že se nejsledovanější sportovní události přesouvají na placené kanály. Před časem se tam přesunula například anglická nejvyšší fotbalová liga Premier League, závody moto GP nebo třeba fotbalová Bundesliga.

Časem si lidé pravděpodobně zaplatí i za sledování některých olympijských disciplín. Šéfredaktor týdeníku Marketing a Media Daniel Köppl upozorňuje, že zpoplatněné jsou hlavně zahraniční sportovní akce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Televizní fanoušky Formule 1 čeká změna. Vysílání přenosů po osmi letech přejde na placené kanály. Téma pro redaktorku Zuzanu Švejdovou

„Týká se to hlavně sportovních událostí, které jsou ve vlastnictví soukromých subjektů. Ten trend je samozřejmě jednoznačný. Hlavní sportovní události jsou atraktivní divácky a provozovatelé televizí z toho chtějí získat maximum peněz,“ popisuje.

Hlavním důvodem přesunu z volně dostupných stanic je cena vysílacích práv, která je u sportovních akcí vysoká a trvale roste. Třeba u formule 1 nebo u Ligy mistrů dosahuje i několika statisíců.

Výjimkou ale nejsou i miliony, například v případě olympijských her. Volně šířené stanice často nemají jistotu, že pokryjí náklady prodejem reklamy a samozřejmě chtějí stále větší výnosy.

Obecně mezi Čechy není takový zájem platit za příjem sportovních kanálů. Ale vzhledem k tomu, že právě ty nejsledovanější akce se postupně přesouvají na zpoplatněné kanály, často ani divákům nic jiného nezbývá. Lidé se proto snaží využívat i jiné formy vysílání.

„Lidé, kteří mají satelitní televizi a našli si některé volné kanály, tak sledují přenosy na zahraničních stanicích. Spousta provozovatelů nabízí i konkrétní přenosy zpoplatněné na internetu a nemusí to být pouze televizní stanice, ale jsou to různé sázkové kanceláře, které umožňují sledovat buď za mírný poplatek, nebo pouze za registraci,“ vysvětluje šéfredaktor serveru DigiZone Jan Potůček.

Sportovní fanoušci také mohou sledovat internetové streamy. Vybrané přímé přenosy sportovních utkání nabízí například Český rozhlas. Posluchači je mohou najít na webu zprávy.rohlas.cz a také v mobilních aplikacích.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme