Ministerstvo obrany chce koupit mobilní 3D radary z Izraele. Vládním kontraktem

Česká armáda chce pořídit nové 3D mobilní radary z Izraele skoro za 6 miliard korun. Namísto plánovaného výběrového řízení, ale nakoupí techniku přímým vládním kontraktem. Informuje o tom deník E15.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Armádní radar P-37

Armádní radar P-37 | Foto: Armáda ČR

Mobilní 3D radary slouží hlavně ke sledování vzdušného prostoru. Česko už podobné verze využívá - jenže dosavadní radary sovětské výroby jsou už za prahem životnosti a neodpovídají dnešním nárokům.

Můžou být navíc i poruchové. Ministerstvo vnitra se proto rozhodlo pořídit 10 nových přístrojů.

„Mobilní 3D radary slouží k pokrytí vzdušného prostoru ČR v malých a středních výškách,“ popisuje jejich využití zbrojní analytik Jaroslav Štefec.

„To je zhruba do výšek 6 - 8 km. Tyto 3 D radary jsou určeny především pro vojenské účely.“

První radary chce armáda získat do konce roku 2017. O nákupu mobilních radarů se ale mluví už tři roky. Původně armáda avizovala, že plánuje nakoupit 10 radiolokátorů přibližně za 3,5 miliardy korun.

Akviziční plán počítá s logistickou podporou do roku 2040

V akvizičním plánu schváleném vládou je však vyčleněná částka skoro čtyřnásobně vyšší. Dodavatel by totiž měl k radarům poskytovat i logistickou podporu až do roku 2040.

Ministerstvo ustoupilo od plánu vypsat na nákup radarů otevřené výběrové řízení. Původně totiž zvažovalo společný nákup se Slovenskem, Polskem a Maďarskem. Státy se ale nedohodly.

Česko se proto rozhodlo pro samostatný nákup. Vedení resortu navíc chce, aby je dodala izraelská firma Elta Systems, která ve spolupráci s pardubickou společností Retia takové zařízení nabízí.

„Tento nákup není nejšťastnější, je výrazně předražený proti tomu, co by mohla nabídnout konkurence,“ namítá ale Jaroslav Štefec.

„Neumožňuje, tak jak je postaven, srovnat konkurenční nabídky a neumožňuje srovnat to, co to přinese ČR. Domnívám se, že to je hlavně výsledek lobbingu, který tady dlouhodobě probíhal.“

Nákup izraelských radarů by tak byl v řádu stovek milionů korun dražší než konkurenční přístroje ze Spojených států amerických, Francie nebo třeba Švédska.

mkp, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme