Ministerstvo zemědělství chce uzákonit definici české potraviny

Co přesně je potravina českého původu, by v budoucnu měl jasně říkat zákon. Plánuje to ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. Výrobci a obchodníci by pak podle něj dostávali pokuty, pokud by u svých produktů stanovená pravidla nesplnili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování (ilustrační foto)

Nakupování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

"Chceme, aby tady byla jasná definice, že potravina českého původu musí být nějakým procentem tvořena surovinami z České republiky. A v případě, že je to potravina rostlinného původu, že byla vypěstována na území České republiky," řekl Jurečka.

Parametry, za jakých podmínek lze výrobek označovat za český, podle něj v současné době chybí. Proto nelze nikoho kontrolovat ani následně sankcionovat, upozornil ministr po jednání se zástupci obchodních řetězců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mají se české potraviny definovat zákonem? Debatovali o tom prezidentka SOCR Marta Nováková Miroslav Koberna z Potravinářské komory

Obchodníci přislíbili, že podpoří propagační kampaň s cílem zvýšit prodej domácích potravin, kterou ministerstvo spustí v půlce října a poběží do konce roku.

„Pan ministr Jurečka vytvoří pracovní skupinu, ve které budou mít obchodníci a jejich marketéři poměrně významné postavení, aby opravdu byly finanční prostředky, které budou do kampaní investovány, využity dobře a byly ku prospěch jak českým výrobcům, tak českým obchodníkům,“ uvedla ve vysílání Radiožurnálu prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Stát by však měl podle ní motivovat obchodníky k podpoře českých výrobků pozitivně, nikoli sankcemi. „Navíc se domnívám, že postihy v tomto směru by asi nebyly zcela korektní, protože se pohybujeme v evropském obchodním prostoru,“ dodala Nováková.

Opačný názor má ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory Miroslav Koberna. „Pozitivní motivace ano, ale ve spojení samozřejmě se sankcemi, protože se nám tu objevují české výrobky, které české nejsou,“ podotkl.

Vladimír Kroc, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme