Místo Egypta či Tuniska Řecko nebo Španělsko, obavy z terorismu mění cíle dovolené

Teroristické útoky v severní Africe se výrazně podepsaly na cestování. Češi mají menší zájem o dovolenou v Egyptě a Tunisku. Lidé raději volí evropské destinace. Na některých místech už je na léto dokonce vyprodáno. Nabídka takzvaných last minute dovolených proto letos bude mnohem menší, než tomu bylo před rokem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koupání, moře

koupání, moře | Foto: Fotobanka Pixabay

Ještě nedávno patřily Egypt a Tunisko mezi nejoblíbenější cíle českých turistů. Po teroristických útocích se to ale změnilo. Lidé se totiž obávají o svoji bezpečnost.

„Čeští turisté se už od loňského roku v menší míře zajímají o zájezdy do Egypta, Tuniska nebo třeba Maroka. Domníváme se, že hlavním důvodem nižšího zájmu o severoafrické destinace jsou právě teroristické útoky z loňského roku,“ potvrdila Kateřina Petříčková z Asociace cestovních kanceláří a agentur.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi kvůli obavám z teroristických útoků volí tradiční evropské cíle pro dovolenou

Při výběru dovolené proto teď vyhrávají tradiční evropské destinace, jako jsou například Španělsko, Řecko nebo Bulharsko. Jenže zájem o tato místa mají i turisté ze západní Evropy a Ruska. Někteří hoteliéři dokonce už teď hlásí plno.

„To jsou země, které v podstatě dneska zaznamenávají nejenom z Čech, ale z celé Evropy obrovský nárůst poptávky. Tím, že se tam přeorientovává jak německý trh, tak i ruský trh, tak destinace jako je Španělsko, Řecko, Itálie, Kanáry, Baleáry, Bulharsko, Chorvatsko budou velmi brzo plné,“ říká Zdeněk Kříž z Asociace cestovních kanceláří.

„A to nejenom v té hlavní sezoně, ale i v období června, září, května a října,“ dodává. Podle cestovních kanceláří tak letos bude nabídka letních last minute zájezdů omezená. Ty navíc můžou v létě ještě zdražit.

Kvůli obavám z teroristických útoků loni změnilo svůj cíl dovolené přibližně 12 procent klientů, jak uvádějí statistiky Asociace cestovních kanceláří. Řada cestovek proto letos zrušila poplatek za změnu místa. V případě zhoršení bezpečnostní situace v zemi lidé můžou změnit svůj cíl dovolené i týden před odjezdem.

„Pokud ministerstvo zahraničí neprohlásí destinaci jako destinaci nebezpečnou, je to jen dobrá vůle cestovní kanceláře. Ze zákona nejsme povinni takovou službu nikomu poskytnout,“ říká za asociaci Jan Papež.

Předprodeje letních zájezdů ovlivňuje podle něj i strach lidí z virových nákaz a také se vyhýbají místům, kudy do Evropy míří nejvíc migrantů. Menší poptávka je tak třeba po řeckých ostrovech Kos nebo Lesbos.

„Na některých ostrovech může být negativní dopad migrace citelnější a může být víc vidět, než bylo třeba vloni. Především proto, že se může kolem pobřeží manévrovat s armádou a s válečnými loděmi. Uvidíme, jak se ta situace bude vyvíjet, ale v tuhle chvíli je prodej Řecka na velmi dobré úrovni,“ dodává Jan Papež.

Více než dvojnásobný zájem je taky o Kanárské a Kapverdské ostrovy. Důvodem je i nižší cena. Třeba právě dovolená na Kapverdách je oproti loňsku skoro o pět tisíc korun levnější.

Podle průzkumu cestovního portálu Invia.cz je průměrná cena prodaného zájezdu na letošní léto více než 13,5 tisíce korun na osobu. A to je zhruba o 700 korun víc než loni. Třeba konkrétně u Řecka si lidé připlatí o 1600 víc.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme