Mladí Češi se chtějí hlavně bavit. Za zábavu utratí až pětinu svých peněz

Kino, sport, oblečení nebo třeba jídlo ve fastfoodech. Právě za takové věci utratí mladí Češi do 26 let víc než polovinu svých peněz. Celkem v průměru 5200 korun. Kde naopak chtějí šetřit, jsou bankovní poplatky. Vychází to z průzkumu deváté největší banky na tuzemském trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladí lidé, ilustrační foto

Mladí lidé, ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos

Za kina, sporty nebo hry mladí Češi utratí až jednu pětinu svých peněz. Za jeden nákup jsou schopni v průměru utratit až 700 korun. Dalších 26 procent v jejich výdajovém žebříčku tvoří jídlo, hlavně to ve fast foodech.

12 procent z peněz pak jde na oblečení - třeba ve výprodejích v nákupních centrech utratí v jednom obchodě v průměru 800 korun.

Čechům narozeným po roce 1990 se naopak nechce platit za položky jako zdraví, knihy nebo třeba vybavení do domácnosti. Mimo knihy, za které podle dat Českého statistického úřadu mladí Češi nezaplatí ani tisícovku ročně, jde o výdaje, které za ně často obstará někdo jiný, třeba rodiče nebo stát.

K položkám, na nichž mladí chtějí ušetřit, patří podle průzkumu také bankovní poplatky. 77 procent dotázaných preferuje účet u banky zdarma.

„Využívají i výhod, které mají právě mladí do 26 let, protože u mnohých bank nemusí ani dokládat například potvrzení o studiu a mohou využívat takzvaný bezpoplatkový účet,“ potvrzuje Petr Plocek, mluvčí UniCredit Bank.

K platbám pak mladí Češi využívají radši kartu. Navíc částky, které díky nim zaplatí, jsou vyšší než ty, které si vybírají v bankomatu.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme