Mobilní volání ze zahraničí bude od konce dubna levnější

Mobilní operátoři zlevní od konce dubna roaming. Volání ze zemí Evropské unie tak bude stát stejně jako domácí hovor. Budou ale účtovat příplatek, a to za každou minutu volání, SMS zprávu nebo data. Změnu si vyžádalo nařízení Evropské komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon

Mobilní telefon | Foto: Fotobanka RGBStock

„Za odchozí hovor by v tom nejméně výhodném případě, kdy by měl člověk ten nejméně výhodný tarif, mohl zaplatit maximálně 5 korun 22 haléřů za minutu,“ přibližuje mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Martin Drtina.

Pokud má zákazník neomezený tarif, případně bezplatné minuty, SMS zprávy nebo data, bude mu operátor za zahraniční volání účtovat jen příplatek. Po případném vyčerpání volných minut k němu připočte ještě běžnou domácí sazbu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novinky v roamingu vysvětlil Ondřej Malý, člen Rady Českého telekomunikačního úřadu

„Nejde o ceny, ale jde o příplatky k domácím cenám,“ uvedl Ondřej Malý, člen Rady Českého telekomunikačního úřadu.

„Takže pokud například někdo platí podle svého tarifu za minutu 3,50 Kč, tak ze zahraničí to bude 3,50 Kč plus 1,60 Kč nebo 1,65 Kč. Ale pokud má tarif, kde má tzv. neomezené volání, tak bude platit jen příplatek za odchozí volání.“

Nařízení Evropské komise by mělo platit pouze přechodnou dobu, a to do června 2017, kdy mají být v celé Evropské unii roamingové poplatky zrušeny.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme