Motorpal může propustit až 300 lidí na celé Vysočině, kvůli sankcím EU proti Rusku

Sankce Evropské unie proti Rusku se mohou dotknout několika set lidí na Vysočině. Společnost Motorpal dnes přiznala možnost masivního propouštění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Motorpal

Motorpal | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Společnost Motorpal může od příštího roku propustit více než 300 lidí, a to po celé Vysočině. Konkrétně ve Velkém Meziříčí, Batelově, Jemnici nebo Jihlavě. 300 lidí je podle firmy maximum.

„Je pravděpodobné, že Motorpal už má nějaké negativní signály a podle objemu zakázek a vývoje může odhadnout, kdy asi by v nejhorším případě muselo k propouštění dojít,“ říká Dagmar Kuchtová, zástupkyně generálního ředitele Svazu průmyslu a dopravy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném propouštění ve společnosti Motorpal mluví Dagmar Kuchtová, zástupkyně generálního ředitele Svazu průmyslu a dopravy

Podle úřadu práce to ale může být až 370. Jestli k propouštění dojde, nebo ne, závisí na tom, jak dopadnou další jednání o evropských sankcích proti Rusku.

Motorpal je česká firma, která je světovým výrobcem vstřikovacích systémů pro dieselové motory, specializuje se také na přesné strojírenství. V kraji Vysočina je jedním z nejvýznamnějších zaměstnavatelů.

„Pravda je, že téměř každý den dostáváme nějaké informace o tom, že firmy postupně přicházejí o zakázky v Rusku, že jim partneři sdělují, že už s nimi nehodlají dále spolupracovat nebo dokonce ruší předjednané kontrakty. A jedná se i o zboží, které není zahrnuté do sankcionovaných skupin,“ poznamenává Kuchtová.

„Realistické odhady dopadu sankcí nemá v tuto chvíli nikdo. Odhady vycházejí z výhledů firem a z toho, že předpokládají, že o zakázky skutečně přijdou. Jak je vidět i z případu Motorpalu, negativních zpráv bude bohužel přibývat,“ dodává.

Vladimír Kroc, kap, Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme