Na 200 tisíc Čechů oslaví Nový rok na horách. Zatím zřejmě bez sněhu

Horská střediska čekají na silvestra nápor turistů. Vánoční svátky a Nový rok tam stráví skoro dvě stě tisíc Čechů. Další tisíce lidí pak plánují cestu do zahraničí - hlavně do Rakouska, Itálie a Francie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šumava. Magistrála mezi Horskou Kvildou a Kvildou je zcela bez sněhu

Šumava. Magistrála mezi Horskou Kvildou a Kvildou je zcela bez sněhu | Zdroj: ČTK

Spíš než zahraničí dávají lidé přednost českým horám. Tisíce Čechů míří hlavně do Krkonoš, Jizerských hor a do Beskyd. Podle Kateřiny Petříčkové z Asociace cestovních kanceláří a agentur si lidé v letošním roce připlácí hlavně za luxus.

„Na letošní zimu pozorujeme vyšší zájem o luxusnější kapacity v Čechách a na Moravě. Jedná se zejména o hotely 4 hvězdičky a více, rovněž také o luxusní soukromé vily, soukromé chalupy a luxusní apartmány na horách,“ upřesňuje Petříčková.

Většina horských středisek ale už teď hlásí plno. Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří se při větším úsilí přesto dají ještě některá ubytovací místa najít.

„České hory jsou na silvestra plné a lidé si je často objednávají i rok dopředu. Díky tomu, že na horách chybí sníh a někteří lidé svoje pobyty zrušili, tak se dá i na poslední chvíli ještě sehnat nějaký pobyt,“ dodává Papež.

8 tisíc za týden

Průměrná cena týdenního pobytu na českých horách se pohybuje kolem osmi tisíc korun, v zahraničí je to zhruba o čtvrtinu víc.

V letošní sezoně si lidé někdy připlatí za skipasy. Zdražilo je zhruba 40 procent lyžařských středisek, a to v řádu desetikorun. Průměrná cena pro dospělého je 560 korun za skipas na den, pro děti 390 korun.

I letos mají čeští lyžaři možnost koupit si celosezonní permanentku. „V letošním roce se zapojilo do projektu 23 středisek od Šumavy až po Javorníky. Mají letos k dispozici 190 kilometrů lanovek, 34 lanových drah a 141 vleků,“ doplňuje ředitel Asociace horských středisek Libor Knot. Dospělý za skipas zaplatí 11 tisíc korun.

Jen pro srovnání - třeba jízdné v rakouském areálu Stubai vyjde na 1200 korun za den. A ve francouzském středisku Tři údolí zase lidé zaplatí zhruba 1600 korun na den.

Hory v Česku jsou zatím bez sněhu | Foto: ČTK

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme