Na HDP v Česku se dvěma desetinami procenta podílí i drogový trh

Pašování lidí patří stejně jako například drogový trh nebo prostituce do šedé zóny nelegálního obchodu. Jen v České republice se v něm přitom "protočí" desítky miliard korun a to má vliv i na statistiky domácí ekonomiky. ČSÚ je do svých národních účtů zahrnuje od roku 2003. V rámci EU je to svým způsobem rarita, přiznávají statistici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělská policie zadržela loď se čtyřmi Čechy, kteří pašovali kokain

Španělská policie zadržela loď se čtyřmi Čechy, kteří pašovali kokain | Foto: Španělská policie

Největší podíl na nelegální ekonomice v Česku má drogový byznys. Například v roce 2013 se u nás podle Českého statistického úřadu spotřebovaly drogy za téměř 13 miliard korun.

„Tato informace ale nestačí, protože tyto drogy se k nám jednak dováží, ale také se v České republice vyrábějí a to s sebou nese také nějaké náklady. Z toho všeho se pak vypočte připadaná hodnota a ta je potom porovnatelná s hrubým domácím produktem. Například přidaná hodnota ze sexbyznysu činila více než tři miliardy korun,“ vysvětlil ve vysílání ČRo Plus Jiří Vopravil z ČSÚ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na HDP má svůj podíl i nelegální ekonomika. Mluvil o tom Jiří Vopravil z Českého statistického úřadu

„Pokud porovnáme přidanou hodnotu z drogového byznysu, tak ta činí přibližně 0,2 procenta HDP, ze sexbyznysu je to asi 0,1 procenta HDP. Nicméně tento podíl se postupně snižuje, neboť růst legální ekonomiky je rychlejší než té nelegální,“ doplnil.

Hlavním zdrojem dat jsou pro statistiky v tomto případě výroční zprávy Národního monitorovacího střediska pro drogy a informace od neziskové organizace Rozkoš bez rizika.

mta, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme