Na nákupy i na Štědrý den. Většina obchodů bude mít otevřeno do 14 hodin

Na nákupy dárků a jídla se letos Češi můžou vydat i na Štědrý den. Většina obchodních řetězců totiž bude mít otevřeno, stejně jako loni. Nejčastěji budou obchody zavírat ve 14 hodin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování (ilustrační foto)

Nakupování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Až do druhé hodiny odpolední nakoupí zákazníci například v řetězci Globus, Kaufland, Billa, Albert nebo Penny Market. Tesco zavře o hodinu dříve, Lidl v poledne.

Obchodníci se totiž snaží vyjít vstříc jak zaměstnancům, tak i lidem, kteří shání dárky na poslední chvíli.

Na první svátek vánoční, tedy na Boží hod, budou obchody zavřené. Zákazníkům se otevřou až v sobotu 26. prosince. Obchodníkům se to vyplatí. Lidé totiž utrácejí peníze, které dostali pod stromeček. Někteří prodejci navíc odstartují i první vlnu povánočních výprodejů a slev. Dveře obchodů se zavřou zase až 1. ledna na Nový rok.

Omezí se otevírací doba zákonem?

Odbory se už několik let snaží, aby o svátcích bylo zavřeno ve všech velkých obchodech. Argumentují mimo jiné tím, že by to pracovníkům umožnilo strávit svátky se svými blízkými.

„Myslíme si, že i zaměstnanci obchodů by měli mít právo na to, být ve sváteční dny se svojí rodinou. A jak vidíme i za hranicemi, na západ od nás si to myslí také,“ říká mluvčí Odborového svazu pracovníků obchodu Aneta Bednářová.

Otevírací doba obchodů 24. 12. (výběr)
● do 12 hod. – Lidl
● do 13 hod. – Tesco
● do 14 hod. – Albert, Billa, Globus, Kaufland, Penny Market

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR ale naopak omezení odmítá. Zaměstnanci prý mají o práci o svátcích zájem, protože dostávají až stoprocentní příplatky.

„Stát nemá určovat lidem, kdy mají být s rodinou a kdy mají být v práci. To je záležitost konkrétních zaměstnanců a jejich zaměstnavatelů,“ řekla už dříve Marta Nováková ze Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Zákaz prodeje ve svátek by se měl podle návrhu vztahovat na prodejny s plochou větší než 200 metrů čtverečních. „Dotýká se to supermarketů, hypermarketů i hobbymarketů, ale i veškerých nepotravinářských prodejen jako je textil, oděvy a elektro,“ popisuje Nováková.

V Německu ani Rakousku se o svátcích neprodává

V současnosti prodejní dobu v Česku nereguluje žádný předpis. A podobně je na tom dalších jedenáct států v celé Evropské unii. Zbytek je regulován alespoň zčásti. Třeba v Německu nebo v Rakousku jsou otevírací doby přísné – v neděli a ve státní svátek tam lidé nenakoupí.

Jestli ale návrh zákona v Česku projde, zatím není jasné. Poslanci ho zatím podpořili v prvním čtení, do druhého půjde po Novém roce.

mka, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme