Na ‚porcování medvěda‘ ve Sněmovně nedošlo

Poslanci projednávali ve druhém čtení státní rozpočet na příští rok. Obvykle se při tom přesunují miliony v rozpočtu mezi jednotlivými kapitolami. Tentokrát na populární ‚porcování medvěda,‘ kdy poslanci přesunují peníze z rozpočtu do svých regionů, nedošlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek před začátkem jednání vlády

Ministr financí Miroslav Kalousek před začátkem jednání vlády | Foto: Tomáš Adamec

Před přesuny v rozpočtu varoval ministr financí Miroslav Kalousek slovy: "Kde nic není, ani smrt nic nebere". Poslanci podle něj vnímají, že i některé státy euro-zóny čelí riziku státního bankrotu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Miroslav Kalousek

„Povědomí tady je poměrně veliké. Vůle vládní koalice dosáhnout co nejnižšího deficitu je skutečně přesvědčivé. Letošní druhé čtení bylo nejkratší, jaké pamatuji právě kvůli tomu, že si poslanci uvědomují, že s takzvaným porcováním medvěda je konec,“ řekl Kalousek.

Přesto poslanci navrhli změny v řádech miliard korun. Nejvíc jich chce prosadit opozice. Sociální demokraté navrhují poslat téměř pět miliard korun zemědělcům, dvě miliardy zase hasičům a policistům. Šanci na úspěch při závěrečném čtení má ale jejich návrh jen minimální.

Svůj pozměňovací návrh představila i vláda. Chce dát miliardu vysokým školám a o 100 milionů navrhla posílit kapitolu ministerstva dopravy na dotace jízdného pro lidi, kteří mají nárok na různé slevy.

„Návrhy vycházejí z toho, že je zřejmé, že se nám daří profinancovávat státní dluh výrazně levněji, než se dalo předpokládat. Jednak po vyhlášení vlády o snižování deficitu prudce stoupla důvěra investorů a také jsme přikročili k jiné strategii správy státního dluhu, která přináší až nečekané výsledky,“ vysvětlil ministr Kalousek.

Základní parametry návrhu státního rozpočtu schválili poslanci už dřív. Schodek má být 135 miliard korun.

Igor Maňour, Ondřej Černý, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme