Na prodeji dlouhých vlasů lze vydělat i několik tisíc korun

Za dlouhý cop pár tisíc korun v peněžence. Byznys s vlasy v posledních letech kvete po celém světě. Kadeře se pak používají na prodloužení vlasů klientek, které naopak touží být dlouhovlasé, ale třeba i na výrobu paruk pro pacienty po onkologických onemocněních. Zvlášť ceněné jsou tak dětské vlásky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlasy, vítr, větrno, dítě, dívka, žena

vlasy, vítr, větrno, dítě, dívka, žena | Foto: Fotobanka Pixabay

Studentka Šárka dosedá na židli ve vinohradském kadeřnictví. Po stěnách místnosti jsou všude pověšené různobarevné a různě dlouhé ustřižené culíky, které čekají na nové majitelky. Za chvíli už mezi nimi bude i svazek vlasů mladé klientky.

„Mě už to hrozně otravuje, je to pořád stejné a chtěla bych změnu a hrozně mi to bere čas,“ zdůvodňuje své rozhodnutí Šárka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možnosti prodeje dlouhých vlasů se zajímala Barbora Kladivová

S vytouženou změnou image si Šárka odnesla i 1100 korun za svoje vlasy. Takových klientek přijde do vinohradského salonu až deset denně. Některé klientky kadeře dokonce posílají i poštou.

„Je potřeba každý ten culíček změřit a zvážit a třeba i zvlášť,“ vysvětluje kadeřnice Petra Valentová určení výsledné ceny. „Jedeme podle ceníků, které máme na webových stránkách.“

Podle majitele salónu Petra Štála výkupní ceny v porovnání s těmi před pěti lety vzrostly až na dvojnásobek a zájem o prodej vlasů tak rychle roste. Třeba za půlmetrový cop salón klientce zaplatí i sedm tisíc korun. Kdy chodí nejčastěji lidé prodávat svoji hřívu, už říká Petr Štál.

„Poptávka je celoroční, byly tam určité výkyvy před Vánoci a před létem. Před Vánoci hlavně z toho důvodu, že lidé chtěli něco prodat, chtěli mít peníze na dárky.“

Poptávka po vlasech neustále roste

Ustřižené vlasy pak putují na druhou stranu salónu, kde naopak chtějí klientky dlouhé kadeře. Jejích napletení ale trvá i dvanáct hodin a lidé za takovou službu zaplatí tisíce.

„Prodlužujeme třeba od 4 tisíc. Tak do 15, 16 tisíc. Více už to většinou nebývá,“ dodává kadeřnice Petra Valentová.

Poptávka po lidských vlasech tak ve světě rychle roste - podle údajů časopisu Týden.cz je největší hlad po kadeřích ve Spojených státech.

Podle odhadů tam maloobchodní trh s prodlužováním vlasů vynese asi 250 milionů dolarů ročně, tedy asi 3 procenta celkového trhu s vlasovou péčí. Podobné statistiky v Česku nebyly zveřejněny.

Vydělat se dá třeba ale i na vlastní krevní plazmě - v některých centrech může člověk za jeden odběr získat i 460 korun.

Své dlouhé vlasy prodal i reportér Českého rozhlasu Martin Karlík | Foto: Martin Karlík

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme