Největší plátci daně z příjmů právnických osob dostali ocenění

Nejvíc peněz na daních loni zaplatil energetický podnik ČEZ. Na druhém místě žebříčku, který sestavují finanční úřad a ministerstvo financí, skončila Česká spořitelna. Ceny pro 20 největších firemních plátců se předávaly v Břevnovském klášteře v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pevný kurz koruny k euru vytváří stabilní prostředí, které pomáhá ekonomice jako celku.

Pevný kurz koruny k euru vytváří stabilní prostředí, které pomáhá ekonomice jako celku. | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Ocenění se uděluje už 13 let. Porovnávají se ale data pouze těch společností, které souhlasí se zveřejněním svého jména.

V roce 2014 se podařilo získat na dani z příjmů právnických osob do státního rozpočtu více než 123 miliard korun, což je o deset miliard více než v předloňském roce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo financí chce anketou upozornit na firmy, které platí daně zodpovědně. Nejvíc peněz na daních loni zaplatil energetický podnik ČEZ

Přitom čtvrtinu z celkové částky odvedlo právě 20 firem, které získaly ocenění a poděkování. První ČEZ odvedl více než pět a půl miliardy korun.

Druhá Česká spořitelna zaplatila čtyři a čtvrt miliardy, Komerční banka a ČSOB pak kolem tří miliard korun. Následující Hyundai, E.ON, T- Mobile, O2, Škoda auto a GE Money Bank přes jednu miliardu.

Ministerstvo financí chce touto anketou upozornit na firmy, které platí daně zodpovědně. Třeba v Praze sídlí množství firem, které hřeší. Pravděpodobnost kontroly je malá, vychází totiž přibližně na období jednou za 200 let. To se ale má změnit.

Kontroly budou častější a podniky se sídlem v Praze budou moci kontrolovat i krajské finanční úřady.

Jitka Hanžlová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme