Nejvyšší státní zástupce žaluje ERÚ kvůli solárním elektrárnám na Chomutovsku

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal dvě správní žaloby na Energetický regulační úřad (ERÚ). Jde o kauzu podvodného získání licencí pro dvě fotovoltaické elektrárny na Chomutovsku, kterou už řeší Krajský soud v Brně. Podle Zemana rozhodnutí o vydání licencí elektrárnám Saša-Sun a Zdeněk-Sun odporují zákonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman přijal pozvání Martina Veselovského do studia Radiožurnálu

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman přijal pozvání Martina Veselovského do studia Radiožurnálu | Foto: Matěj Pálka

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman chce, aby soud zrušil licence dvou solárních elektráren na Chomutovsku, uvedla Česká televize. Podle mluvčího ERÚ Jiřího Chvojky ale bylo rozhodnutí úřadu o vydání licencí dostatečně podloženo.

„Konání pana státního zástupce je účelové, aby mohl pokračovat ve své trestní věci. Nám v podstatě v uvozovkách nařizuje, jak máme rozhodnout," řekl Chvojka.

Elektrárny vybudovala firma Z group steel holding, ovládaná miliardářem Zdeňkem Zemkem starším, v areálu chomutovských válcoven. Jde o zařízení zhruba za 1,1 miliardy korun.

Aby mohlo dodávat elektřinu do veřejné sítě a dostávat za to příspěvky, muselo k tomu mít licenci od ERÚ. Elektrárny, patřící Zemkovým synům Alexandrovi a Zdeňkovi, získaly licence v poslední den roku 2010. Jen díky tomu mají na 20 let zajištěné vyšší výkupní ceny energie.

Při získání licence do konce roku 2010 byla výkupní cena za megawatthodinu energie dodané ze solární elektrárny do veřejné sítě 12 150 korun. Částka byla garantována státem na 20 let. Pokud ale majitel dostal licenci až po 1. lednu 2011, získal cenu 5500 korun za megawatthodinu.

Případem se zabývá Krajský soud v Brně. V kauze je obžalováno celkem 10 lidí, šest se zpovídá z toho, že na konci roku 2010 fingovali dokončení elektráren a zajistili si tím vyšší výkupní ceny vyrobené energie. Za to jim hrozí až deset let vězení.

Dvanáct let za mřížemi pak hrozí za zneužití pravomoci úřední osoby čtyřem lidem z ERÚ včetně jeho předsedkyně Aleny Vitáskové, která měla zmařit obnovu řízení o odebrání podvodně získaných licencí.

Spis uvádí, že zatím vzniklá škoda se odhaduje na 300 milionů korun. Za 20 let by mohla dosáhnout dvou miliard korun. Vitásková jakékoli pochybení v kauze odmítá.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme