Vláda bude schvalovat rozpočet. Někteří ministři chtějí další peníze navíc

Vláda by dnes měla definitivně schválit návrh státního rozpočtu na příští rok. Ministerstvo financí počítá se schodkem 100 miliard korun. Někteří ministři věří, že do konečné podoby ještě na poslední chvíli prosadí své návrhy. Do Poslanecké sněmovny musí vláda poslat rozpočet do konce září.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka (vpravo)

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka (vpravo) | Foto: Filip Jandourek

Návrh rozpočtu počítá například s růstem platů hasičů, učitelů, policistů nebo úředníků, zvýšením daňových slev na druhé a další dítě nebo se zvýšením důchodů.

Hlavní bitvy o peníze pro své resorty už mají ministři za sebou. Celkově si ministři minulý měsíc vyjednali na výdaje proti původnímu plánu navíc zhruba 16 miliard korun.

Třeba resort kultury dostane podle ministra Daniela Hermana (KDU-ČSL) příští rok oproti původnímu plánu o dvě miliardy korun víc. Herman přesto doufá, že se mu podaří vyjednat ještě něco navíc.

„Máme ještě několik položek, které bychom potřebovali doupravit. Pro mě jsou prioritou především platy, takže doufám, že ještě budeme moci některé tyto věci vyargumentovat, protože platy v resortu kultury jsou velmi podhodnocené, to znamená, že tam jsou ty nároky poněkud vyšší a potřebujeme je dorovnat,“ řekl Herman.

V určitou korekci doufá i ministryně spravedlnosti Helena Válková (za hnutí ANO).

„Žádný ministr nemůže být úplně šťastný s rozpočtem, který mu krátí jeho finance a kdy musí škrtat systemizovaná místa, byť třeba neobsazená. Na druhé straně jsem alespoň ráda, že ozbrojené složky dostanou o těch 3,5 procenta určitě, a věřím tomu, že i o dalších 1,5 procent, tedy dohromady o pět procent navýšení,“ řekla Válková.

Naopak ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) už víc peněz po ministerstvu financí žádat nebude. S rozpočtem svého resortu je prý nyní spokojený.

„Již nebudu navrhovat další navýšení, protože navýšení víc jak čtyři miliardy je historicky nejvíc od roku 1989. Já předpokládám, že rozpočet bude schválen na vládě a že půjde co nejrychleji do poslanecké sněmovny,“ uvedl Chládek.

Jana Čermáková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme