Neplatičů DPH přibývá, na černé listině Finanční správy je už tisíc firem

V Česku přibývá neplatičů daně z přidané hodnoty. Zatímco ještě loni bylo podle statistik Finanční správy ČR v registru 115 nespolehlivých plátců, letos se jejich počet vyšplhal na tisícovku. Na pozoru by proto měli být i podnikatelé, kteří s rizikovými plátci obchodují. Podle zákona totiž ručí za to, že státu odvedou DPH.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Tisícovka firem a jen jediné sídlo – takzvanou virtuální adresu si v Česku zřizuje stále více společností. Důvodů je hned několik.

Firmy chtějí třeba ušetřit za pronájem, často se ale také schovávají před finančními kontrolami. Na adrese svého sídla totiž nejsou k zastižení a s úřady nekomunikují. Takové firmy ale můžou být od letoška označeny za nespolehlivé plátce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak poznat firmu neplatící DPH a proč je rizikové s ní obchodovat, zjišťovala redaktorka Zuzana Švejdová

„Jednak je to samozřejmě lacinější nemít vlastní prostory, nebýt v pronájmu a mít sídlo na virtuální adrese. V souvislosti s nespolehlivými plátci DPH můžeme hovořit i o tom, že tyto firmy jsou těžko kontaktovatelné, prostě je nikde neseženete. A to je právě jeden z důvodů, proč těchto subjektů bývá víc na jedné virtuální adrese,“ říká produktový manažer společnosti Czech Credit Bureau Jan Cikler.

Třeba v Praze je takových hromadných adres zhruba 200. Nespolehlivým plátcem je ale třeba i společnost, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí dodatečně vyměří daň minimálně půl milionu korun. A existují i další důvody.

Firmy často využívají virtuální pražské adresy. Na jednom místě jich sídlí i 1500

Číst článek

„Jedná se o plátce, u kterého byl vystaven zajišťovací příkaz a ten nebyl uhrazen. Nebo se může jednat o plátce, který úmyslně maří správu daně, nebo o takového, který například nepodává přiznání k DPH,“ popisuje Linda Paterová z Generálního finančního ředitelství.

Prověření dodavatele je snadné

Nespolehlivých plátců je na černé listině už zhruba tisícovka. Registr, který vznikl před dvěma lety, má omezit hlavně daňové úniky a podvody. Volně je dostupný na internetových stránkách Finanční správy.

Tzv. nespolehlivým plátcem je firma, která:
● dluží za poslední tři měsíce na DPH více než 10 milionů korun, nebo
● nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří dodatečnou daň nad půl milionu korun, nebo
● nereaguje na výzvy úřadů nebo nedoloží požadované informace, nebo
● uvádí virtuální adresu svého sídla.

Firmy si tak kdykoliv můžou prověřit svého obchodního partnera. Pokud totiž nespolehlivý plátce daň nezaplatí, bude ji úřad vymáhat po odběrateli. Může jít přitom i o statisíce korun.

„Je třeba si skutečně prověřovat své dodavatele, zjišťovat, jestli je, nebo není na tomto seznamu. Pokud se na seznamu dodavatel objeví, je vhodné s ním domluvit jinou formu platby DPH s tím, že odběratel tuto daň zaplatí Finanční správě sám,“ upozorňuje Jan Cikler.

Největší počet nespolehlivých plátců sídlí v Praze. Jde skoro o tři stovky firem. Ty nejčastěji podnikají v oblasti obchodu nebo správě nemovitostí.

Kontrola jednou za 200 let

Podle odhadů přichází stát kvůli daňovým podvodům o více než 100 miliard korun ročně. Na rizikové firmy se proto inspektoři zaměřují stále častěji.

Podle údajů společnosti e-office Czech Republic například podnikatele v Šumperku kontroluje tamní finanční úřad v průměru každých 18 let. A výjimkou nejsou ani kontroly jednou za 100 let.

„Může stát, že k některému daňovému subjektu opravdu přijde kontrola jednou za 200 let. Ale jedná se o takový daňový subjekt, který není nějakým způsobem rizikový. My sami cítíme potřebu nárůstu počtu kontrolorů. Problémem je, že než se vychová dobrý daňový kontrolor, tak to není otázkou měsíců, ale spíš let,“ vysvětluje Linda Paterová z Generálního finančního ředitelství.

Zápis do registru ale není pro firmy jediným problémem. Pokud mají jméno na černé listině, kazí to jejich pověst. A případně maří další možné obchody.

mka, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme