Nezaměstnanost v Česku je nejnižší od roku 2008, pracuje přes pět milionů lidí

Více než pět milionů lidí v České republice pracuje nebo podniká. To řadí tuzemský pracovní trh mezi nejlepší v Evropě. Míra nezaměstnanosti v Česku dosáhla za poslední čtvrtletí loňského roku čtyř a půl procenta. Tak nízkou nezaměstnanost dokázalo mít jen Německo. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zateplování panelových domů ve Vlašimi (4)

Zateplování panelových domů ve Vlašimi (4) | Foto: Karel Chlumec

Všechny ostatní státy Evropské unie měly míru nezaměstnanosti vyšší. V dlouhodobém srovnání je to pro Českou republiku nejlepší výsledek od roku 2008. Ve skupině obyvatel od 15 do 64 let mělo zaměstnání přes 70 procent lidí.

„Svoji roli samozřejmě sehrála expanzivní fiskální politika české vlády. Byla ochotná na poslední chvíli utratit poměrně velkou část peněz z evropských fondů, a tím nepřímo vytvořila i pracovní místa ve stavebnictví a v navazujících průmyslových oborech,“ vysvětluje analytik ČSOB Petr Dufek.

Mnoho podniků kromě toho využívá rostoucího exportu Německa, protože dodává do jeho továren součástky. Česká ekonomika se proto loni pořádně nadechla a rostla.

Stejně nízkou míru nezaměstnanosti za poslední čtvrtletí loňského roku jako Česko mělo ze států Evropské unie pouze Německo. Je nejvýkonnější evropskou ekonomikou se silným vývozem a dařilo se mu celkem obstojně obnovit hospodářský růst. Německý vývoz současně drží také českou ekonomiku.

„Přispívá i například to, že u nás je velmi nízká minimální mzda,“ dodává další důvod nízké míry nezaměstnanosti hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Pracovní trh v Česku je navíc stále ještě poměrně pružný, což podnikům umožnilo rychleji reagovat na krizi.

„Když se podíváme, jak rychle jsou schopny firmy propouštět zaměstnance v době krize nebo recese, tak na druhou stranu jsou zároveň ochotny rychle nabírat zaměstnance ve chvíli, kdy se ekonomická situace zlepšuje,“ poznamenává Petr Dufek.

A kromě toho jsou Češi stále podnikaví a snaží se hledat nové možnosti. Podle statistického úřadu je v Česku jeden z nejvyšších evropských podílů podnikatelů – přes 17 procent.

Jitka Hanžlová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme