Nezaměstnanost v Česku v listopadu zůstala na 7,1 procenta

Nezaměstnanost v České republice v listopadu zůstala na stejné úrovni jako v říjnu, tedy na 7,1 procenta. Počet lidí bez práce klesl o 2130 na 517 508. Uvedl to dnes Úřad práce ČR. Volných míst meziměsíčně přibylo 1180 na celkových 59 397.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Proti loňskému listopadu je míra nezaměstnanosti o 0,6 procentního bodu nižší. Lidí bez práce meziročně ubylo o 47 805, a míst naopak přibylo 21 896.

Nejvyšší nezaměstnanost hlásí Most, Ústí nad Labem a Bruntál. Naopak nejnižší je v Praze-východ, Rychnově nad Kněžnou a Prachaticích. Nejvíc nezaměstnaných našlo uplatnění v okresech Benešov, Mladá Boleslav a Nový Jičín.

Podle hlavní ekonomky společnosti Raiffeisenbank Heleny Horské může za úbytek nezaměstnaných počasí:

„Příznivé počasí a relativně vysoké teploty udržely pracovní místa nejenom ve stavebnictví, ale také službách, které obvykle s příchodem zimní sezony na nějakou dobu ustanou.“

Zima v Krkonoších dává šanci stovkám sezonních pracovníků

Číst článek

Zaměstnavatelé měli největší zájem například o pracovníky v gastronomii nebo administrativě, ale v některých regionech třeba i o instruktory lyžování. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory - obráběče kovů, zámečníky, elektrikáře a další řemeslníky.

„Očekáváme, že zájem ze strany firem o nové nadějné uchazeče potrvá i v prvním čtvrtletí příštího roku. Míst bude dále přibývat zhruba o deset procent meziročně. Dlouhodobě nejvyšší počet nabídek a volných dostupných míst je v segmentu prodeje a obchodu, na druhém místě je segment IT a dále administrativa,“ potvrzuje analytik pracovního portálu Jobs.cz Tomáš Dombrovský.

Vývoj míry nezaměstnanosti v Česku (listopad 2013 - listopad 2014) | Foto: ČTK

Společnosti už nabíraly nové lidi na dlouhodobé pozice. Potvrzují to jak analytici, tak i firmy samotné. Stálou práci po několika měsících sehnala třeba Lenka Budínová z Chomutova:

„Práci jsem sháněla asi rok, posílala jsem žádosti všude možně. Lidé se ale moc neozývali. Řešila jsem zdravotní stav, patřím mezi postižené. Jsem ráda, že práci vůbec mám a že někam patřím.“

Nezaměstnanost v okresech v listopadu 2014 | Foto: ČTK

Podniky by v prvním čtvrtletí příštího roku neměly podle marketingového manažera společnosti Manpower Jiřího Halbrštáta ani propouštět:

„Což je ale velmi dobrá zpráva, protože první čtvrtletí roku je vždycky nejhorším obdobím z hlediska náborů, kdy většinou dochází k propadu. Tentokrát příliš neočekáváme, protože například poslední čísla o listopadové nezaměstnanosti velmi předčila naše očekávání.“

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme