Nezaměstnanost v srpnu klesla, počet volných míst je nejvyšší od roku 2008

Lidí bez práce v česku dál ubývá. Podle Úřadu práce zaměstnání shánělo přes 388 tisíc lidí, o přibližně 62 tisíc méně než loni v srpnu. Meziročně se také zvýšil počet volných pracovních míst. Zaměstnavatelé nabízeli přes 139 tisíc pozic, nejvíce od září 2008. V mezinárodním srovnání mělo Česko podle výsledků za červenec druhou nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii po Maltě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Vladan Dokoupil

Podle Úřadu práce se v srpnu situace na pracovním trhu vyvíjela dle očekávání. Po mírném nárůstu v červenci nezaměstnanost opět klesla.

„Navzdory snížené aktivitě na trhu práce během prázdnin nadále rostl počet volných pracovních míst, a to i v regionech, kde je nezaměstnanost nejvyšší. Zároveň klesl počet evidovaných uchazečů o zaměstnání a letošní srpnová hodnota je meziročně nejnižší od roku 2008. To svědčí nejen o dobré kondici české ekonomiky, ale také o dobrých výsledcích českých služeb zaměstnanosti,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v srpnu 63 regionů. Největší v okresech Písek, Jeseník a Sokolov. Naopak nezaměstnanost vzrostla ve 14 regionech. Největší nárůst hlásí okres Plzeň-sever, Prostějov a Havlíčkův Brod.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme