Nezaměstnanost v září klesla, volných míst přibylo

Úřad práce přinesl pozitivní zprávy. Ubylo totiž lidí bez zaměstnání, a to o více než 6 tisíc. V Česku je teď bez práce zhruba 530 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle Úřadu práce oživuje trh práce. Firmám se daří, a proto zaměstnávají více lidí. Navíc skončily dovolené, a podniky proto naplno rozjely svou výrobu.

„Nicméně očekávali jsme, že v září, tak jako obvykle, naroste počet nezaměstnaných díky absolventům, kteří po prázdninách přijdou do naší evidence. I letos do evidence přišli, ale nebylo jich tolik, aby způsobili růst nezaměstnanosti,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce Marie Bílková.

Trh práce teď také ještě pořád ovlivňují sezonní práce, třeba v gastronomii, hotelnictví, stavebnictví nebo turismu.

Tradiční zájem o technické profese

Podle Úřadu práce přibylo meziměsíčně asi 1800 pracovních míst. Největší poptávka je tradičně po technických oborech, jako je třeba zámečník, svářeč nebo strojírenský technik.

Podniky také hledají IT specialisty, grafiky, pracovníky v marketingu nebo ve zdravotnictví.

Ministerstvo práce připravilo plán, jak účinněji bojovat s nezaměstnaností

Číst článek

Naopak nejhůře hledají práci lidé s nízkou kvalifikací, se základním nedokončeným a středním odborným vzděláním a také s výučním listem.

Nejvíc uchazečů o práci je pak také tradičně mezi absolventy a věkovou skupinou nad 50 let.

Stát chce těmto ohroženým skupinám pomoci. Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo plán, který obsahuje 37 opatření, jak bojovat s nezaměstnaností. Resort chystá například slevy na pojistném na sociální zabezpečení.

„On je to mix drobných opatření a poměrně zásadních a mix opatření, která lze provést poměrně rychle, a opatření, která tam sice jsou, ale bude to běh na dlouhou trať, na několik let, než začnou fungovat,“ říká ekonom Daniel Münich.

A zároveň kritizuje, že je plán vlády hodně závislý na dotacích z Evropské unie.

Nezaměstnanost v Česku - vývoj od září 2013 do září 2014 | Foto: ČTK

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme