Nová opatření proti daňovým únikům nefungují, tvrdí NKÚ

Úniky na dani z přidané hodnoty rostou. Nedávno zavedená opatření proti nim nefungují, tvrdí Nejvyšší kontrolní úřad. NKÚ prověřil roky 2011 až 2013.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto)

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Předloni daňové úniky vystoupaly podle mluvčí úřadu Olgy Málkové na 105 miliard korun.

„Nejvíce se na nevybrané DPH podíleli podnikatelé úmyslně zkreslující údaje, a to ze 40 procent,“ řekla Málková Českému rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

NKÚ kritizuje opatření proti daňovým únikům, prý nefungují. Zprávu komentovali exministři financí Miroslav Kalousek a Ivan Pilip

„Na daňových únicích se dále podílela nelegální a stínová ekonomika a 25 procent uniklé DPH tvoří přírůstek nesplacených nedoplatků. Zbývajících 28 procent nevybrané DPH tvoří například ostatní daňové úniky nebo chyby v daňových přiznáních,“ dodala.

Generální finanční ředitelství podle zprávy NKÚ nemělo zpětnou vazbu o fungování nových opatření. Jeho šéf Martin Janeček si ale za zavedenými opatřeními stojí.

„Díky těmto řešením se nám daří kontrolovat výši daňového úniku alespoň v těch mantinelech, kde se dneska nachází,“ oponuje Janeček.

Rozdíl mezi teoretickým výběrem daně a skutečným inkasem DPH podle kontroly stoupl o více než čtvrtinu.

Podle Kalouska opatření pomohla

Ministrem financí v citovaném období byl i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten Radiožurnálu řekl, že za jeho působení v úřadu, hlavně za rok 2012, opatření fungovala.

„Z těch informací, které jsem měl od daňové správy, ta opatření pomohla. Pokud by měl pravdu NKÚ, že nepomohla, tak pak je na místě je zrušit, protože je to jisté zvýšení administrativní zátěže. Ale pokud vím, NKÚ nic takového nenavrhuje,“ reagoval na zprávu kontrolorů Kalousek.

Podle někdejšího ministra financí Ivana Pilipa je evidentní, že opatření přijatá proti daňovým únikům zabrala částečně.

„Jiná věc je, že byť se tam poukazuje na to, že některé ty kroky, třeba institut podezřelého plátce nebo nějaká ta přenesení povinnosti na odběratele, se použily ve velmi malém počtu případů, tak je možné, že už fakt, že byly zavedeny, zase zabrání tomu, aby počet těch použití byl širší,“ poznamenal Pilip a doplnil:

„Takže myslím, že na to hodnocení je ještě brzy, a že to hodnocení, které probíhá teď, některá čísla možná trochu až bych řekl dramatizuje.“

Veronika Sedláčková, Vojtěch Koval, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme