O látkové pleny je znovu zájem. Rodiny díky nim ušetří i několik tisíc korun

Výrobci a prodejci látkových plen hlásí další vlnu zvýšeného zájmu maminek. První boom přišel zhruba před pěti lety. Teď jde jejich popularita opět nahoru. Trendu pomáhají i takzvané látkové poradkyně. Radí, jak pleny správně používat. Domácnosti si pochvalují, že na jednom dítěti díky nim ušetří i 10 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

batole

batole | Foto: Tomáš Metz

„Máme skoro sedm a třičtvrtě měsíce starou dceru, používáme výhradně jednorázové plenky,“ popisuje maminka Kateřina a přiznává, že jsou pro ni i kvůli pohodlnosti lepší.

„Jsme taková cestovatelská rodina, rádi plánujeme výlety i různé akce. Je jednodušší mít jednorázové plenky," říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Látkové dětské pleny dnes vypadají podstatně jinak než ty před 20 a více lety. Znovu o ně roste zájem

Látkovým plenám naopak propadla rodina Marcely. Vyhovují jim z ekologického hlediska i kvůli úspoře financí.

„Mám miminko taky radši v látce než v jednorázové pleně. Praní mě nezdržuje téměř vůbec. Peru dvakrát týdně. Jde o pračku navíc," vysvětluje Marcela.

Podle Lucie Hrubé, která prodává látkové pleny v jednom z pražských obchodů, se začíná látkovým plenám věnovat čím dál více maminek.

„Je to výhodnější než používání jednorázových plen. Uvádí se, že úspora při jednom dítěti je mezi 9 až 17 tisíci korunami,“ uvádí Hrubá s tím, že za základní výbavu látkových plen člověk zaplatí zhruba 9 tisíc korun.

Látkové pleny jdou s dobou. Na pultech se objevují různé barvy i varianty | Foto: Veronika Hlaváčová

Látkové pleny jdou s dobou. Už se neprodávají jen známé čtvercové. Na pultech se objevují také náplně, které se vkládají do speciálních kalhotek.

„Do svrchních kalhotek vepneme savé jádro, přiložíme separační plenku a zabalíme do toho miminko. Zkontrolujeme, jestli je to pevné okolo nožiček, aby nedošlo k nehodě. Je tady suchý zip a patentky,“ popisuje Lucie Hrubá.

Většina výrobců podle ní uvádí, že je vhodné prát plenky na 60 stupňů a není nutné je přežehlovat. Ekologové tvrdí, že při používání jednorázových plen pro jedno dítě vznikne 1,5 tuny odpadu.

Látkové nebo jednorázové pleny

Podle takzvaných látkových poradkyň jsou látkové pleny ekologické a pro děti i zdraví prospěšné. Někteří pediatři ale nevidí mezi jednorázovými a klasickými látkovými plenkami markantní rozdíl, co se zdraví týče.

Tvrdí, že i špatné používání látkových plen může dítěti uškodit. Záleží podle nich na kvalitě pracích prostředků i technice, kterou se plena uvazuje.

„Občas se setkáváme s tím, že děti jednorázové pleny hůře tolerují. Také jsme zaznamenávali reakce po látkových plenách. Buď to bylo pracími prostředky, nebo tím, že pleny neměly takovou tu savost,“ říká dětská lékařka Ilona Hülleová.

O látkové pleny je znovu zájem | Foto: Veronika Hlaváčová

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme