Obliba platebních karet v Česku roste, v bezkontaktních platbách dominujeme Evropě

Češi za posledních 10 let zaplatili kartou celkem 2,5 bilionu korun. Zatímco v roce 2006 kartu použili 117milionkrát a za jeden nákup v průměru zaplatili 1144 korun, loni provedli téměř 581 milionů transakcí s průměrnou částkou 770 korun. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Platební karta, peníze

Platební karta, peníze | Foto: Fotobanka Pixabay

„Je tak zřejmé, že platební karty používáme stále častěji a pro platbu i menších částek,“ konstatoval poradce asociace pro platební styk Tomáš Hládek. K tomu výraznou měrou v roce 2011 přispěl vstup takzvaných bezkontaktních karet na trh. Obchodníci se v případě jejich použití nebrání platbám od 1 koruny na rozdíl od minulosti, kdy platbu kartou podmiňovali nákupem o ceně přes 200 korun.

Platbám kartou dominují domácí platby, tedy platby u českých obchodníků. Ty zahrnují přes 90 procent všech transakcí, zahraniční platby tvoří asi 7 procent. Na jednu zahraniční platbu u obchodníka tak připadá 13 domácích transakcí. Zájem o zahraniční platby ale stoupá a jejich podíl oproti roku 2006 vzrostl o více než polovinu.

Největší podíl domácích bezhotovostních plateb, asi 67 procent, tvoří bezkontaktní platby. Přes web proběhne každá 50. platba. Pro zahraniční transakce platí obrácený poměr, prim hrají webové transakce (37 %), bezkontaktní platba je jen každá desátá.

„Česká republika je na špici v platbách bezkontaktní kartou, v přepočtu na obyvatele v rámci Evropy podle statistik vedeme jak ve frekvenci, tak i v objemu. Podle dostupných čísel zaplatíme několikanásobně více než ostatní Evropané,“ uvedl Tomáš Hládek.

Na jedné straně je to podle něj důkaz toho, že jsou Češi v oblasti bankovnictví oproti jiným zemím velmi inovativní. Na straně druhé je to i zásluhou bank působících v České republice, které na rozdíl od zahraničních bank investovaly nemalé prostředky do zajištění vysoké hustoty bezkontaktních terminálů u obchodníků a poskytovatelů služeb.

Pro platby v zahraničí podle Hládka navíc Češi preferují stále hotovost a při výběru z bankomatu volí větší částky v porovnání s výběry doma. „Je to zažitý vzorec chování z dob, kdy banky účtovaly rozdílné poplatky za tuzemské a zahraniční bankomatové transakce. Ta doba už je dávno pryč, mnoho bank nabízí výběry zdarma z jakéhokoli bankomatu, tedy i toho za hranicemi,“ upozornil Hládek.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme