Vitásková: Obnovitelné zdroje podpoříme jen se souhlasem EU. Se změnou tarifů elektřiny nespěchejme

Energetický regulační úřad (ERÚ) vypíše podporu pro obnovitelné zdroje energie pro příští rok, jen pokud budou mít schválení Evropské komise, takzvanou notifikaci. Informovala o tom ve středu dopoledne předsedkyně úřadu Alena Vitásková. Cenové rozhodnutí plánuje úřad podle ní vydat do konce září. Vitásková také oznámila, že nedoporučuje zásadně měnit tarify elektřiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková | Zdroj: ČTK

„Pro ilustraci uvedu, že jenom za letošek byla podpora celkem 45 miliard korun z veřejných financí, s platnou notifikací jsou přitom rozdělovány pouze tři miliardy korun. Zbývajících 42 miliard se vyplácí nezákonně," řekla šéfka ERÚ Alena Vitásková. K dnešnímu dni může podle ní nezákonná podpora činit 30 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obnovitelné zdroje podpoříme jen se souhlasem EU. Se změnou tarifů elektřiny nespěchejme, oznámila šéfka ERÚ Vitásková. Podrobnosti doplnila L. Jansová, rozhodnutí komentoval výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost M. Sedlák

Náměstkyně ministra průmyslu Lenka Kovačovská v úterý uvedla, že podle informací z Evropské komise mají být notifikační rozhodnutí pro zdroje uvedené do provozu od ledna 2016 vydána nejpozději do konce srpna.

Notifikace pro takzvané staré obnovitelné zdroje pak mají být hotové nejpozději do konce září. Komise podle ní situaci v Česku pečlivě sleduje a chce předejít problémům.

Vyjádření Kovačovské v úterý přivítala Komora obnovitelných zdrojů energie, Hospodářská komora i Teplárenské sdružení. Podle ředitele sdružení Martina Hájka by ale ERÚ měl připravit cenové rozhodnutí pro podporu všech typů podporovaných zdrojů energie, včetně těch, kde nebude notifikační řízení do září uzavřeno.

Výplatu podpory obnovitelných zdrojů energie zajišťuje v Česku od roku 2013 Operátor trhu s elektřinou na základě cenového rozhodnutí ERÚ. Předtím ji vypláceli samotní distributoři elektřiny. Výše podpory vzrostla ze zhruba jedné miliardy korun vyplacené v roce 2006 na 43,5 miliardy korun vyplacených loni. Celkem tak bylo na podporu obnovitelných zdrojů od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno více než 205 miliard korun.

Vitásková podle svých slov věří, že notifikaci dostanou obnovitelné zdroje včas. „Opět panu ministrovi (průmyslu) Mládkovi věřím," podotkla.

Získání notifikace od Evropské unie ale není podle výkonného ředitele Aliance pro energetickou soběstačnost Martina Sedláka pro vypsání podpory nutné.

„Notifikace podpory obnovitelných zdrojů není pro její vypsání klíčovým dokumentem. Důležité je, aby podpora obnovitelných zdrojů byla v souladu s pravidly evropského trhu, což česká podpora obnovitelných zdrojů dlouhodobě je,“ upřesnil Sedlák.

Spory o podporu obnovitelných zdrojů energie

Úřad odmítal rozhodnutí řadu měsíců vydat i loni, nakonec tak učinil až po nařízení vlády v závěru roku. Vitásková již dříve upozornila, že vyplácení dotací bez notifikace považuje za nezákonné.

Šéfka ERÚ také kvůli sporům o podporu obnovitelných zdrojů odvolala v lednu letošního roku místopředsedu úřadu pro oblast regulace Jana Nehodu. Zatímco byla Vitásková na dlouhodobé dovolené v zahraničí, výplatu pro letošní rok podepsal. O záměru Nehody prý Vitásková nevěděla.

Vyplácení podpory kritizuje i prezident Miloš Zeman. Po páteční schůzce s předsedkyní ERÚ uvedl, že je třeba udělat vše, aby dotace vyplácené do kapes solárních baronů byly co nejvíce omezeny.

Tarify elektřiny se zřejmě zatím měnit nebudou

Předsedkyně ERÚ ve středu také informovala, že nedoporučuje zásadní změny tarifů elektřiny do doby, než 30 procent odběratelů s nízkým napětím bude mít vlastní zdroj, třeba solární panely na střeše domu. Zatím ho má jen 0,5 procenta odběratelů.

Vitásková uvedla ještě další dvě podmínky. Nový systém tarifů by nezaváděla předtím, než s ním budou mít zkušenosti dvě třetiny zemí EU a než budou v Česku zavedeny takzvané chytré sítě, které umožňují optimalizovat využívání energie.

Plánované změny tarifní struktury se týkají výhradně tzv. regulovaných cen, které právě ERÚ každoročně stanovuje. Zahrnují například platby za přenos a distribuci. Na takzvanou silovou složku ceny, kterou stanovují jednotliví dodavatelé, nemá mít změna žádný vliv.

„Systém se měl měnit z důvodu, že na nízkém napětí si bude 60 procent spotřebitelů vyrábět elektřinu samo. Dnes je to 0,5 procenta, takže vidíte, že ten úprk, který byl připravován, a dokonce i schválen vládou, byl zcela zbytečný, a proto jsme to zastavili. Nicméně na celém systému dál pracujeme,“ vysvětlila Vitásková.

V současné době by změny podle Vitáskové přenesly tíhu nákladů na domácnosti.

„Pokud by nová tarifní struktura byla zavedena bez dalších úprav, došlo by k podstatné redistribuci nákladů směrem k běžným domácnostem, hrozila by energetická chudoba," dodala Vitásková, která bude letos na podzim v Ostravě kandidovat do Senátu jako nestraník za hnutí Úsvit - Národní koalice.

Jediná změna se tak chystá pro odběratele, kteří si elektřinu vyrábějí částečně sami. Tarif se jim ale bude měnit až v roce 2018.

Nová tarifní struktura měla podle původních představ platit od příštího roku. Už v březnu ale Vitásková uvedla, že její spuštění by se mělo odložit o dva roky.

Ministerstvo průmyslu a obchodu také už dříve uvedlo, že s novou podobou tarifů není důvod spěchat a měla by být sociálně únosná.

ČTK, ČRo, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme