Ochrana před rodiči. Telekomunikační úřad už nebude moct vymáhat dluhy na dětech

Za dluhy u telekomunikačního úřadu nebudou nést odpovědnost děti, na které je napsaná smlouva, ale jejich zástupci. Proti nim bude vedena i případná exekuce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za neplacení mobilního tarifu už nebude Český telekomunikační úřad exekučně vymáhat dluhy na dětech (ilustrační foto)

Za neplacení mobilního tarifu už nebude Český telekomunikační úřad exekučně vymáhat dluhy na dětech (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Profimedia

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nebude za neplacení mobilního tarifu exekučně vymáhat dluhy na dětech. Zástupci úřadu se na tom dohodli s veřejnou ochránkyní práv Annou Šabatovou. V minulosti se stávalo, že rodiče uzavírali smlouvy s operátory na své děti.

Když účty neplatili, ČTÚ mohl nařídit exekuci vůči nezletilému. Ombudsmanka řešila i případ zadluženého jedenáctiletého chlapce. Podle ní nemůžou být děti zodpovědné za jednání svých rodičů. Upozornila, že případy nezpůsobila mezera v legislativě. „Podle mě k tomu došlo nepozorností ČTÚ. Třeba si nevšimli data narození a nepřišlo jím to nijak zvláštní,“ řekla.

Budou mít děti svého ombudsmana? Nejčastěji mají trápení v rodině: Exekuce, rozvody i konflikty

Číst článek

Za smlouvy, které jsou vedené na děti, tak budou odpovídat jejich zákonní zástupci, kteří v prospěch svého nezletilého potomka takovou smlouvu uzavřeli. „Pokud na smlouvě vznikne nějaký dluh, exekuce nebude vedena proti nezletilému ale přímo proti zákonnému zástupci,“ vysvětluje mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme