Počet čínských turistů v Česku se zvyšuje. Nově mohou využít třetí přímou linku do Prahy

Letecká společnost Sechuan Airlines létá od pátku do Prahy. Po Pekingu a Šanghaji je to třetí přímá linka z Číny. Letadla Sechuan Airlines spojí Prahu s Čcheng-tu, hlavním městem provincie S’-čchuan dvakrát týdně. Česká republika je přitom u čínských turistů stále oblíbenější. Za první půlrok jich tuzemsko navštívilo 135 tisíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Číňané se stále více zajímají o umění (ilustrační foto)

Číňané se stále více zajímají o umění (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Čínští turisté jsou na devátém místě mezi zahraničními návštěvníky Česka. V meziročním srovnání jich letos přicestovalo o 17 procent víc.

Podle Lucie Zvolánkové z Letiště Praha budou lety zajišťovány letadlem typu Airbus A330 s kapacitou pro 272 cestujících.

„Zavedením další přímé linky očekáváme zvýšení zájmu, protože téměř 50 procent turistů se při rozhodnutí o tom, jakou destinaci navštívit, řídí tím, jestli tam je nebo není přímé letecké spojení,“ vysvětluje Martina Fišerová z CzechTourismu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Otevírá se nový přímá linka mezi Čínou a Českou republikou. O tom, co do Čech láká čínské turisti, natáčel Jaroslav Skalický

Čínské turisty lákají do Česka tři zastoupení této agentury, které sídlí v Pekingu, Šanghaji a Hongkongu.

Památky i svatební turismus

„Praha je nádherné město a má dlouhou historii. V čínštině můžeme číst spoustu knih o Praze. Znám autora, který se jmenuje v čínštině Kafka, nevím, jak se to vyslovuje správně. Je velmi slavný v Číně, to je také důvod, proč jsem přijela,“ říká studentka Lajnsí.

Prahu zná také z čínského filmu, který se odehrává v kulisách historické Prahy. V češtině se jmenuje Jen my víme kde. Když se film dostal do čínských kin, počet turistů do Prahy se hned zvýšil. Současným velkým trendem je svatební turismus.

„Stalo se velmi luxusním momentem uspořádat svatbu na nějakém významném hradu nebo zámku. Anebo pouze přiletí pár, který se ve svatebních šatech nafotí tady a samotnou svatbu si potom uskuteční v Číně. Je to velmi prestižní událost. Když potom všechny fotky a videa sdílí na sociální sítě, tak je o to velký zájem,“ připomíná Martina Fišerová.

Nejvíce čínských turistů láká Praha

Číňané obvykle navštěvují Česko v rámci cesty po Evropě. Jejich pobyt je proto velmi krátký, jen pár dnů. Do světa ale vyráží stále více čínských obyvatel.

„Je to samozřejmě obrovský zdrojový trh. Zvyšuje se bonita střední třídy, která čítá obrovské množství lidí. Zároveň s příjmy se zvyšuje i zájem o cestování a poznávání. Patří to k jakémusi sociálnímu statusu Číňanů mít za sebou cestu do Evropy čili i do České republiky,“ říká Fišerová.

Čínští turisté mají rádi historické památky. Jezdí do Českého Krumlova a Kutné Hory. Nejvíce jich ale zůstává v Praze.

„Číňané mají peníze a jako turisté jsou zvídaví. Nepotřebují informace, nepotřebují znát historické souvislosti. Chtějí si to vyfotografovat, případně chtějí lehkou legendu o vodníkovi, o víle. Chtějí to v romantickém duchu a Praha je romantické město, takže jim může velmi dobře vyhovovat,“ dodává Nora Dolanská, ředitelka Pražské informační služby.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme