Počet nových živnostníků klesá, loni se jich zaregistrovalo nejméně za devět let

Počet nových živnostníků v Česku klesá. Loni se jich zaregistrovalo 62 tisíc, což je nejméně za uplynulých devět let. Přibylo naopak nových firem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček

Předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Místo živnostenského listu raději vlastní společnost s ručením omezeným. Takto loni přemýšlela část začínajících podnikatelů.

„Podnikání prostřednictvím společností s ručením omezeným podnikatelé v poslední době volí zejména z důvodu snižování rizika a také z prestižních důvodů, protože obchodovat s firmou je prestižnější než s živnostníkem,“ říká analytička společnosti Bisnode Petra Štěpánová.

Podle šéfa Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karla Havlíčka není nižší počet nových podnikatelů žádným překvapením.

„Živnostníci a zejména ti, kteří by se chtěli pouštět do nových profesí a zakládání nových mikrofirem, mají obavy. Protože se zde vytváří velmi nepříjemné klima vůči osobám samostatně výdělečně činným. Všeobecně se u nás hovoří o tom, že je třeba si na živnostníka posvítit.“

Nejvíce nových živnostníků se loni zaregistrovalo v Praze, Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Nejméně naopak v Karlovarském a Libereckém kraji. Živnostenský list má v současnosti téměř 2,1 milionu lidí.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme