Počet útoků hackerů za dva roky vzrostl o polovinu, firmy zvyšují náklady na ochranu

Kybernetických útoků každým rokem přibývá. Za poslední dva roky se jejich počet celosvětově zvýšil skoro o polovinu. Firmy proto na bezpečnostní systémy vynakládají stále víc peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač, klávesnice, hacker, psaní na počítači, na klávesnici (ilustrační foto)

Počítač, klávesnice, hacker, psaní na počítači, na klávesnici (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Hackeři nejčastěji napadají firemní systémy, ať už jde o banky nebo třeba pojišťovny. V poslední době je vidět i zájem o řídící systémy v dopravě. Příkladem je nedávný útok na polské aerolinky LOT, kde se hackeři údajně nabourali do pozemního systému této letecké společnosti.

Kvůli tomu tak neodstartovala desítka letů. I když teď se ale objevila zpráva, že společnost se nemusela stát obětí hackerského útoku, ale mohlo jít o lidskou chybu nebo chybu v počítačovém systému.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kybernetických útoků každým rokem přibývá, za dva roky vzrostl o polovinu. Téma pro Zuzanu Švejdovou

Počítačovým pirátům jde v první řadě o odcizení dat, především hesel, čísel kreditních karet nebo i peněz. V Česku je nejčastější formou útoků takzvaný phishing, tedy podvodná technika používaná k získání citlivých údajů.

Počítačový vir napadá například internetová bankovnictví klientů, kde každý den provedou klienti zhruba dva miliony transakcí. Otevřením zavirované přílohy nebo stáhnutím programu pak člověk může přijít o všechny svoje úspory. Hackeři navíc s ukradenými daty dál obchodují.

„Existují černé trhy, dá se to nazvat téměř e-shopy v jisté části internetu, kde existuje nabídka i poptávka. Ať už jsou to čísla a přístupové údaje ke kreditním kartám, přístupy uživatelů do počítačů, do informačních systémů. Prakticky cokoliv si vzpomenete, se tam dá nabídnout anebo koupit,“ popisuje ředitel Národního centra kybernetické bezpečnosti Vladimír Rohel.

Odborníci opakovaně upozorňují, aby uživatelé maximálně chránili nejen počítače, ale i mobilní telefony, nejlépe antivirovými programy.

Podniky využívají k ochraně nejrůznější bezpečnostní systémy. Náklady na ně jsou navíc rok od roku vyšší.

„Pokud jde o ochranu informačních systémů, tak v České republice se jedná o stamiliony korun za rok a v celosvětovém měřítku jsou to stamiliony, možná miliardy v dolarech,“ potvrzuje odborník na počítačovou bezpečnost Jiří Nápravník.

Ministerstvo obrany chce kvůli kyberútokům investovat do nákupu technologií. Během příštích pěti let by na to měl resort vyčlenit až 500 milionů korun ročně.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme