Počet živnostníků v Česku už sedmým rokem klesá, ukazují data ČSSZ

Za sedm let ubylo v Česku 115 tisíc živnostníků, pro které bylo podnikání jejich hlavní činností. Naopak stoupá počet těch, kteří podnikají na vedlejší samostatnou činnost. Vyplývá to z aktuálních údajů, které serveru Podnikatel.cz poskytla Česká správa sociálního zabezpečení a které čtvrtletně vyhodnocuje Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kadeřnictví

Kadeřnictví | Foto: Jan Rosenauer

Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků vidí za úbytkem počtu podnikatelů nedostatek respektu.

„Chybí nám elementární respekt. Respekt vůči těm, kteří zaměstnávají, respekt vůči těm, kteří pracují pro ty, kteří zaměstnávají, ale i respekt vůči těm, kteří fungují jako živnostníci. Protože oni možná neodvedou do státní pokladny na dani z příjmu až tak velké částky, na druhou stranu jsou zas základem rozvoje venkova, základem drobných služeb,“ říká Havlíček.

Ke konci března 2016 evidovala Česká správa sociálního zabezpečení víc než půl milionu podnikatelů v hlavní činnosti, tedy o 6 tisíc míň než ke konci roku 2015. Podle meziročních statistik je to pokles o necelých 5 tisíc.

Naopak od roku 2009 výrazně přibývá těch, kteří podnikají na vedlejší činnost. Zatímco před sedmi lety jich Česká správa sociálního zabezpečení evidovala zhruba 250 tisíc, k poslednímu březnu letošního roku už to bylo téměř 400 tisíc živnostníků.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme