Podnikatelem roku 2014 je majitel holdingu Koh-i-noor Vlastislav Bříza

Výroba dřevěných tužek má v Českých Budějovicích dlouhou tradici a podnikatel, který v ní nyní pokračuje, se stal českým podnikatelem roku 2014. Je jím majitel holdingu Koh-i-noor Vlastislav Bříza. Výsledky patnáctého ročníku soutěže se vyhlašovaly v úterý večer na pražském Žofíně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitel Koh-i-nooru Vlastislav Bříza

Generální ředitel Koh-i-nooru Vlastislav Bříza | Foto: archiv Vlastislava Břízy

„Není to cena jen pro mě, ale pro celý pracovní kolektiv, tým, který řídím a se kterým podnikám. Protože jednotlivec sám nic nedokáže bez schopných lidí,“ řekl krátce po slavnostním vyhlášení ceny Českému rozhlasu 68letý Vlastislav Bříza.

Připomněl, že firma Koh-i-noor Hardmuth je na trhu už přes dvě století. „Podnik vznikl před 225 lety, letos budeme slavit výročí. A v Českých Budějovicích je už také pěknou řádku let,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podnikatelem roku 2014 se stal majitel holdingu Koh-i-noor Vlastislav Bříza. ČRo prozradil své pocity i blízkou budoucnost

Bříza do podniku nastoupil jako konstruktér. „Hledal jsem práci a jako konstruktér, který vystudoval spalovací motory, jsem musel jít pracovat do Koh-i-nooru. Protože v Budějovicích tehdy jiná práce nebyla,“ zavzpomínal.

Ve firmě prý zažil i složité okamžiky. Také z ní na čas odešel, ale opět se tam vrátil. Před 12 lety musel podnik, aby nákladově unesl výrobu, odstěhovat z Českých Budějovic do Číny.

„Dneska se chystám prakticky Čínu opustit a vrátit se do buď Českých Budějovic, nebo případně do Bulharska. Na pobřeží v Číně totiž začínají stoupat mzdy, a když to spočítáme, tak nákladově se nám už Číňané přibližují a tím pádem se do Čech můžeme vrátit,“ vysvětlil.

Do podnikatelského důchodu se nechystám

Vlastislav Bříza také přiznal, že se v poslední době připravuje na předání firmy. „Já jsem dneska vlastně dostal na vrchol a moje ambice je předat firmu následující generaci, tedy synům, o kterých si myslím, že jsou dobře připraveni, a svému synovci.“

Do podnikatelského důchodu se ale prý nechystá. „To nebude nikdy, budou části, kterým se budu věnovat. Čili z ruky nepustím nikdy finance a investice. Ale přece jen už musím myslet na zadní kolečka,“ přiznal.

Za několik měsíců, v červnu, bude Vlastislav Bříza usilovat o světový podnikatelský titul v Monte Carlu. „Český podnikatel tam asi nemá moc šancí uspět. Ale pokud by tam byla šance uspět, tak jedině silným příběhem,“ dodal český podnikatel roku 2014.

Jedna z pořadatelek českého finále podnikatele roku, Markéta Souček ze společnosti Ernst & Young, upozornila, že v Monte Carlu čeká Vlastislava Břízu opravdu velká konkurence.

„Přiznejme si, Česká republika je poměrně malá země a je těžké se prosadit v mezinárodním prostředí. Ale myslím si, že je přínosem už vůbec tam být a seznámit se s nimi. Případně tam udělat i nějaký byznys,“ dodala.

Přehrát

00:00 / 00:00

S vítězem soutěže Podnikatel roku 2014, majitelem holdingu Koh-i-noor Vlastislavem Břízou, natáčel redaktor Martin Karlík

V letošním ročníku soutěže měl Vlastislav Bříza několik vážných soupeřů. Dalšími finalisty totiž byli například majitel rodinného pivovaru Stanislav Bernard, šéf nakladatelství Albatros Jaroslav Horák nebo Vladimír Velebný z holdingu Contipro, který se zabývá výrobou kyseliny hyaluronové.

V rámci soutěže Podnikatel roku se vyhlašovaly i další kategorie. Například Společensky prospěšný podnikatel. Tím se stala Tereza Jurečková s projektem Poznej Prahu jinak, která nabízí prohlídky Prahy s průvodcem z řad bezdomovců.

Jako začínajícího podnikatele ocenila porota Petra Mahdalíčka, který pomáhá firmám zlepšit komunikaci a výměnu dat mezi jednotlivými odděleními.

Martin Karlík, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme