Poslanci znovu odložili schvalování novely o tržní síle. Obchodníci varují před zdražením

O osudu vládní novely zákona o významné tržní síle, kterou chce pravicová opozice zamítnout či nechat přepracovat, rozhodnou poslanci nejdříve příští středu odpoledne. První kolo schvalování předlohy, které začalo koncem dubna, dnes znovu přerušili na základě dohody sněmovních frakcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maso (ilustrační foto)

Maso (ilustrační foto) | Foto: public domain

Zákon o významné tržní síle platí v Česku pět let. Jeho novela má hlavně odstranit nejasnosti, které vyplynuly z praxe. Cílem normy je zajistit férové a etické obchodní podmínky mezi potravináři, tedy dodavateli a obchodními řetězci.

Novelu kritizuje Svaz obchodu a cestovního ruchu. Brání podle něj obchodnímu vyjednávání a nastavuje likvidační sankce. Prezidentce svazu Martě Novákové vadí i to, že obchodníci by měli nakupovat stejné zboží od různých výrobců za stejnou cenu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novele debatovali poslanci František Laudát (TOP 09) a Ladislav Velebný (ČSSD)

„Jestliže budou obchodníci sankcionováni za to, že vyjednávají, tak se dá očekávat, že se těm sankcím budou vyhýbat, jak to půjde. Takže budou hledat jednání s takovými subjekty, u kterých budou vědět, že na ně podání k ÚHOS nedají.“

Vedení svazu navíc varovalo, že přijetí novely může zdražit potraviny. To ale vláda odmítá.

„Pořád bude nějaká dodavatelsko-odběratelská smlouva, vždy bude záležet, jak se domluví na ceně, která je v to roční období aktuální a která dělá trh,“ řekl místopředseda sněmovního zemědělského výboru Ladislav Velebný z ČSSD.

„Novela je nutná, protože potřebujeme zpřesnit pojmy dodavatel, odběratel," zdůraznil Velebný s odvoláním na vznik tzv. nákupních aliancí. „Novelizací musíme chránit jak spotřebitele, tak dodavatele.“

„Ten zákon je naprosto zbytečný a nekompetentním způsobem zasahuje do tržních vztahů, které se formovaly stovky, let,“ míní František Laudát, místopředseda hospodářského výboru za TOP 09.

První kolo schvalování předlohy, které začalo koncem dubna, dnes poslanci znovu přerušili na základě dohody sněmovních frakcí.

Igor Maňour, Jana Čermáková, Vladimír Křivka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme