Poslední pivovar v rukou státu, Budějovický Budvar, vaří pivo už 120 let

Přesně před 120 lety uvařili v českobudějovickém pivovaru první várku piva. Budějovický Budvar je posledním pivovarem, který vlastní stát. Na exportu piva z Česka se Budvar nyní podílí více než 20 procenty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budějovický Budvar exportuje pivo v nových obalech

Budějovický Budvar exportuje pivo v nových obalech | Foto: Budějovický Budvar

Státní Budějovický Budvar začal vařit pivo přesně před 120 lety, 7. října 1895. První várku vyprodukoval pod názvem Český akciový pivovar, který se stal ve druhé polovině 60. let 20. století národním podnikem.

Iniciativa k založení budějovického pivovaru vzešla především z řad českých právovárečníků. V jejich čele stál August Zátka. Za druhé světové války byl podnik pod správou nacistů a v poválečných letech ho stát znárodnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tradici budějovického pivovaru i pozici českého piva na světovém trhu přiblížila Zuzana Petráňová

Pod názvem Budějovický Budvar pak působí od roku 1967. V současnosti je pivovar čtvrtý největší v Česku. Na prvním místě je Plzeňský prazdroj, následuje ho Staropramen a třetí je Heineken.

Jihočeský pivovar si v roce 1934 zaregistroval značku Budweiser. Soudní spory vede kvůli tomu s americkou firmou Anheuser-Busch už od roku 1907.

„Během té doby proběhlo soudních sporů a jednání před patentovými úřady více než 200. A co je důležité, že Budějovický Budvar zvítězil v 70 procentech případů,“ říká mluvčí pivovaru Petr Samec.

Anheuser-Busch v současnosti usiluje o koupi pivovarnické skupiny SABMiller, která vlastní i Plzeňský prazdroj. Obě skupiny pokrývají zhruba třetinu světové spotřeby piva a případné spojení by tak bylo největší transakcí v pivovarnickém odvětví. Podle nejnovějších informací ale SABMiller nabídku odmítl.

Českému pivu se v zahraničí daří

Vývoz českého piva podle údajů ke konci srpna rostl meziročně o 8 procent. A zájem o ně je nejen v zemích Evropské unie.

„Tradiční východní trh je Rusko. Potom jsou to samozřejmě Spojené státy a velký potenciál cítíme i na Dálném východě, jako je Čína, Korea a Vietnam,“ potvrdil výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach.

Spotřeba Čechů zůstává stejná, stejně jako loni vypili v průměru 144 litrů piva na osobu.

mkp, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme