Potravináři si znovu stěžují na tlaky obchodních řetězců

Výrobci potravin a zemědělci si znovu stěžují na tlaky obchodních řetězců. Jak řekli zástupci Agrární a potravinářské komory, stále jim zvyšují některé poplatky. Volají proto po urychleném projednání novely zákona o významné tržní síle, která vztahy mezi řetězci a dodavateli upravuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokladna

Pokladna | Foto: Tomáš Adamec

„Dojde k tomu, že řeknou: ‚My tady máme z Polska drůbeží maso, které máme lacinější o čtyři pět korun, tak buď to dáte na tuto výši, nebo vás vylistujeme a končíte u nás‘,“ popisuje praxi generální ředitel společnosti Rabbit Zdeněk Jandejsek.

Tlak je podle něj obrovský. „Buďto vytvoří ztrátu v podniku ke komoditě, která je konkrétně v přetlaku, nebo musíme hledat nové odbytiště. A to není tak jednoduché, to jsou kroky na několik měsíců,“ doplňuje Jandejsek.

Novelu zákona o významné tržní síle by mohla vláda projednat v únoru. Prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková ale připomíná, že na vlastní obchodní politiku mají řetězce právo.

„Mezi zemědělcem a obchodníkem je ještě zpracovatel. Tady se nemůžeme bavit o rozdílu mezi prodejní cenou zemědělců a prodejní cenou v obchodě. Obchodníci se rozhodují při nastavování koncových cen podle svého vlastního prodejního koše. Kým, čím chtějí zákazníka přilákat,“ dodává Nováková.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme