Pozor na podvodné e-maily, varuje ČNB. Mohou vám být zcizeny finanční prostředky

Česká národní banka upozornila na podvodné e-mailové zprávy, které jsou rozesílány jejím jménem s cílem získat citlivé informace nebo poplatky za převod peněžních prostředků. Na svých webových stránkách ČNB zdůrazňuje, že se nejedná o autentickou komunikaci banky, ale o takzvané phishingové útoky směřující k vylákání osobních údajů dané osoby. Na jejich základě pak mohou být z bankovních účtů daných osob zcizeny finanční prostředky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Pachatelé se v e-mailu vydávají za zástupce České národní banky a oznamují lidem, že vyhráli 14 miliónů eur v evropské loterii. Celý převod peněz podle e-mailu zaštiťuje Česká národní banka. V příloze lidem zasílají formulář, ve kterém mají vyplnit přístupová hesla ke svému účtu. Před získáním těchto peněz navíc musí výherce poslat sedm a půl tisíce britských liber, v přepočtu tedy necelých 240 tisíc korun, na uvedený účet.

Česká národní banka proto veřejnost opakovaně upozorňuje, aby na obdobné e-mailové zprávy nereagovala, zejména aby nikomu nesdělovala autentizační údaje, jako například přihlašovací hesla či PIN.

„Ty e-maily se tváří jako že původcem je Česká národní banka. Jsou psány velice špatnou češtinou. Proto jsme se rozhodli veřejnost informovat a upozornit na tento typ e-mailů, aby v žádném případě nereagovali, případně neotevírali přílohy či odkazy v těchto e-mailech,“ řekl tiskový mluvčí centrální banky Marek Zeman.

Česká národní banka rovněž odkazuje na již dříve vydané Upozornění České národní banky na rizika spojená s využíváním elektronického bankovnictví.

„Česká národní banka považuje za vhodné také zdůraznit, že ČNB v žádném případě plošně neoslovuje veřejnost prostřednictvím e-mailové komunikace s cílem vynutit si platbu jakýchkoliv poplatků za převod peněžních prostředků,“ zdůrazňuje centrální banka.

Počet phishingových útoků roste

Počet podobných útoků velmi rychle roste. Podle statistik Národní centrály proti organizovanému zločinu se v České republice v roce 2011 odehrálo 1502 všech kyberútoků, v roce 2015 jich bylo 5023. Za 4 roky tedy počet útoků vzrostl o 334 procent.

„Nejnebezpečnější jsou ty, které jsou napsané v češtině, v dobré češtině. Byly tady například kampaně, které se skrývaly za e-maily od exekutora nebo za výzvu k zaplacení účtu od operátora a ty byly relativně úspěšné i u pokročilých uživatelů, kteří si na podobné věci dávají obvykle pozor,“ varuje šéfredaktor portálu Lupa.cz David Slížek.

V poslední době se objevily podobné pokusy o podvod také na sociálních sítích. Česká spořitelna v minulém týdnu varovala před falešnými nabídkami přes Facebook. Lidé podle této nabídky měli použít novou verzi internetového bankovnictví a získat bonus tisíc korun. Kyberzločinci tímto způsobem chtěli získat přístupové údaje k účtům.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme