Pozor na slevy a akční ceny, ČOI zjistila nedostatky v 48 procentech kontrol

Česká obchodní inspekce (ČOI) při kontrolách výprodejů ve druhém čtvrtletí uložila obchodníkům 520 pokut v celkové výši 4,8 milionu korun. Inspektoři provedli 1271 kontrol na ochranu spotřebitele, porušení právních předpisů bylo zjištěno v 605 případech. ČOI to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povánoční slevy, výprodej (ilustrační foto)

Povánoční slevy, výprodej (ilustrační foto) | Foto: Martin Karlík

„Tato kontrolní akce opětovně potvrdila četné a stále se opakující nedostatky, zejména nedostatečné nebo klamavé informace o cenách nabízených výrobků a služeb,“ uvedl ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Situace v této oblasti se podle něj nelepší a inspekce bude proto problematice věnovat zvýšenou pozornost i v následujícím období.

Kontroloři nejčastěji - v 248 případech - zjistili, že obchodníci řádně neseznámili spotřebitele s cenou nabízených výrobků a služeb. Porušení týkající se poctivosti prodeje bylo pak zjištěno u 190 kontrol.

V 250 případech ČOI zjistila porušení zákona o ochraně spotřebitele, kdy například informace poskytnuté v písemné formě nebyly v českém jazyce, výrobky nebyly srozumitelně a viditelně označeny, nebo prodejce neseznámil spotřebitele s vlastnostmi, způsobem použití a údržby nabízených výrobků.

V 66 případech byla pak porušena povinnost vydat na žádost spotřebitele doklad o zakoupení výrobku spolu s povinnými údaji.

Inspekce také vydala zákaz prodeje na 4400 kusů výrobků a 1047 párů obuvi, které nesplňovaly požadavky zvláštních právních předpisů. Hodnota zakázaného zboží činila téměř 690 tisíc korun.

Kontrolní akce podle ČOI opětovně potvrdila četné a stále se opakující nedostatky, což je patrné i z porovnání kontrolního období za 2. čtvrtletí 2015, kdy porušení zákona o ochraně spotřebitele bylo zjištěno ve 47 procentech, tedy přibližně stejné jako letos, kdy kontroly se zjištěním představovaly 47,6 procenta.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme