Pražské burze se nedaří, je třetí nejhorší v Evropě

Pražská burza prožívá krizi. Za poslední rok ztratila bezmála 16 procent své hodnoty a je třetí nejhorší v Evropě. Hůř než domácí akciový trh si vedly už jen ty ve Španělsku a Itálii, tedy v zemích, které bojují s ekonomickými problémy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burzovní palác Praha, hlavní vchod

Burzovní palác Praha, hlavní vchod | Foto: Eva Odstrčilová

Podle nezávislého analytika Petra Hlinomaze je hlavní příčinou propadu Pražské burzy špatná kondice tuzemského akciového trhu a malý počet likvidních titulů, se kterými se na ní obchoduje.

„Ta malá likvidita vede k tomu, že investoři, kteří potřebují uložit a nějakým způsobem investovat větší množství peněz, se pak obracejí spíš na větší burzy. To znamená do zahraničí. Navíc české tituly v poslední době trošičku ubraly na dividendové politice nebo spíš na dividendových výhledech,“ vysvětlil.

Podle analytiků navíc Pražská burza neodráží stav tuzemské ekonomiky. Největší váhu mají bankovní tituly a energetika, tedy emise, které v letošním roce ztrácejí nejvíc.

Pražská burza se za poslední rok propadla o 15 procent a 77 setin. Celková hodnota firem obchodovaných v Praze během uplynulých dvanácti měsíců propadla celkem o 176 miliard korun, a to především kvůli sedmdesátimiliardovému znehodnocení energetického titulu ČEZ.

Hůř než Pražská burza si v Evropě vedly už jen akciové trhy v Itálii a Španělsku. Tyto země se ale na rozdíl od Česka potýkají s velkými ekonomickými problémy. Naopak dobré výsledky hlásí severské akciové trhy. Třeba Kodaňská burza za poslední rok ztratila jen půl procenta.

Pokud se ale lidé rozhodli investovat na Pražské burze, své investorské plány za každou cenu měnit nemusí. Podle Petra Hlinomaze se pro malé investory, kteří mají příjmy v českých korunách a nepotřebují investovat obrovské částky, nic nemění. Vhodnou příležitost pro ně vidí v bankovních nebo průmyslových titulech.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme